Täna vaatleme kõlarit, mille nimeks on Riva Audio Turbo X. See on väga huvitav toode, kirjutab Tehnikapilk.ee.

Riva Audio Turbo X on kõlar, mis kasutab soovituslikult muusikaesitamiseks Bluetooth-ühendust. Nii saab kaablivabalt jätta kõlari eemale ja muusikat valida nutitelefoni kaudu.

Konkurentidest eristavad Turbo X-i väga vali heli, surround sound, väga pikk akukestvus, tippklassi ehituskvaliteet ja võib-olla ka kõrgem hind.

Erinevalt väiksemast vennast Riva S-ist ei ole vaatluse all olev kõlar pritsmekindel, aga see eest on see võimsam.

Seade on ehitatud korralikult ning iga detaili peale on mõeldud. Kõlar ei ole kahjuks kuigi väike ega kerge – mõõtmed on 230 x 89 x 105 mm ning kaal on 1,36 kg, mis tähendab, et see kõlar pole loodud just käes hoidmiseks.

Rääkides koostismaterjalidest, tuleks kindlasti mainida, et kõlar on ehitatud väga-väga korralikult. Mitte midagi ei nagise ega ole kusagil mingit odavat plastikut. Suur osa kõlari välimisest pinnast on plastikust, aga tegu on väga tugeva ja soliidse plastikuga.

Kui kõlarit uurida lähedalt, siis leiame sealt üsnagi mitmeid olulisi nuppe, pesasid ja muud.

Ees võre all paiknevad helipesa muusika kuulamiseks kaabliga, Micro USB pesa, aku sisselülitusnupp ja täismõõdus USB-pesa nutiseadmete laadimiseks.

Viimaseks nupuks on voolupesa, kuhu voolukaablit ühendades saab kõlari akut laadida. Viimaseks oluliseks elemendiks seadme esiküljel on väike akukujuline tuluke, mis näitab oma värviga aku laetustaset.
Foto: tehnikapilk.ee

Kõige huvitavamad asjad on hoopis kõlari peal. Siin on ilus peegelduv plastikpind, kuhu jäävad paraku sõrmejäljed hästi peale.

Mõlemas ääres on kaks üliväikest mikrofoni, millega saab idee poolest kõnesid pidada, aga kes ikka peab nii suure “telefoniga” kõnesid. Plastikpinna keskel on 7 põhilist nuppu, mis on valgustusega ning puutetundlikud!

Mina pole varem veel kohanud kõlarit, mille nupud oleksid puutetundlikud. See pole paha mõte, aga mulle meeldiksid pigem füüsilised nupud, sest nii saan paremini aru, kas olen nupule vajutanud.

Puutetundlike nuppudega on tihti üsna raske aru saada, kas on nupule vajutatud või mitte. Väga lahe on see, et kui panna käsi kõlari lähedale, tunnetab kõlar kätt ning juba enne vajutamist paneb nuppude valgustuse tööle. Niisama nupud ei põle, sest see raiskab akut.

Igatahes need 7 nuppu on järgnevad: sisse- ja väljalülitusnupp, S, T, Bluetoothi nupp, helivaigistusnupp, helitugevuse reguleerimisnupud.

"S" nupp lülitab sisse surround-funktsiooni, mis üritab heli panna kõlama rohkem ruumiliselt, sarnaselt 5.1 kodukinosüsteemide omaga.

"T" nupp on minu lemmik. Seda vajutades aktiveeritakse Turbo-režiim, mis tähendab, et heli muutub valjemaks. Kui lülitada Turbo-režiim sisse ja keerata helitugevus maksimaalse 11-ni, siis on detsibelle koguni 100 – see on väga valju.

RIVA Turbo X Ground Control nimelisest kõlarijuhtimise rakendusest Android või iOS telefonidele midagi erilist kahjuks ei leia. See toimib põhimõtteliselt kaugjuhtimispuldina, sest rakenduses on olemas kõik samad nupud, mis kõlari enda küljeski.

Rakendusega on võimalik hetkel mängiv muusikapala panna seisma või kerida edasi järgmise või eelmise lauluni. Vaikimisi on Turbo X Ground Controlil peal musta värvi kasutajaliides, aga seadete alt on see võimalik muuta elegantsemaks valgeks.

Nagu kõlarid ikka, tekitab ka vaatluse all olev kõlar heli, kuid mitte tavalist minikõlari tüüpi heli.

Kui keerata helitugevus maksimaalse 11-ni, jätta kõlar maja teisele korrusele ja minna ise maja teise otsa esimesele korrusele, siis on väga hästi heli ka sinna kuulda.

Tehnilistest näitajatest rääkides on kõlari võimsus 45 vatti ning sees on 3 põhikõlarielementi ja lihtsamalt öeldes 4 lisakõlarit.

Üllataval kombel ei moonuta maksimaalne helitugevus absoluutselt helikvaliteeti. Kui alguses hakata muusikat kuulama vaiksemalt, ei tundugi, et tegu oleks natuke vingema kõlariga.

Kui aga sisse lülitada T-funktsioon, siis muutub helipilt elavamaks. Enne on heli kuidagi vaikne ja natuke tundub, et tegemist on monoheliga, aga T-funktsiooniga selgub, et see kõlar on päris hea.

S-funktsioon peaks muutma heli ruumilisemaks, aga minu katsetuste järgi ei muutnud see midagi.

Telefonikõlaritest on Turbo X vähemalt 10 korda võimsam ja parema heliga. Olles väga palju aega kuulanud muusikat telefonikõlaritest, sain alles Riva kõlariga aru, millest olin ilma jäänud.

Selle kõlariga oli pigem probleem liiga valju heli ka minimaalsel helitugevusel – mõnes vaiksemas kohas olles pole mõistlik seda kõlarit üldse käima pannagi.

Ostupakendil on vastav kleebis ning kodulehel on kirjas, et kõlari aku peab vastu lausa 26 tundi, kui järjest kuulata muusikat tugevusega 75 dB.

Mina ei suudaks nii kaua järjest muusikat kuulata, aga pärast paaritunnist muusikakuulamist tühjenes aku vaid paar protsenti.

Nii suure aku juures on veel üks eelis – tänu suurele akule on võimalik teel olles laadida enda telefoni või tahvelarvutit kasutades kõlari akut.
Foto: tehnikapilk.ee

Ostukomplektis kotti kaasas ei ole. Umbes 25 euro eest on võimalik juurde osta kõlari kandekott, kuhu pehmesse sametisse sisemusse mahub kõlar ise ja ette suurde taskusse on võimalik mahutada laadija, telefon või midagi muud. Pehmest sangast on kotti mugav käes hoida, aga kahjuks puudub õlarihm.

Kui muusikaisu saab otsa, siis on sellel kotil veel üks väga praktiline kasutusvõimalus – sinna sisse mahub näiteks hübriidkaamera koos telesuumobjektiiviga või sinna sisse saab lihtsalt mõned kaameraobjektiivid panna ning neid mugavalt ja turvaliselt kaasas kanda.

Kokkuvõtvalt on tegu väga korraliku, pika akukestvusega, valju ja hea heliga ning ilusa kaasaskantava Bluetooth kõlariga, mis teeb suurepärast heli, aga hind on tavalisele muusikasõbrale liiga kõrge.

Inimesele, kes soovib lihtsalt tavalist Bluetooth-kõlarit, soovitan X-Mini või JBL-i mudeleid, mis maksavad vaid 10-50 eurot, aga tõsisemale muusikasõbrale, kellel raha pole probleemiks, soovitan seda kõlarit küll.

Hindeks saab kõlar 4,5 tärni 5-st hinna ja teiste väikeste miinuste põhjal, sest need miinused pole midagi väga eemaletõukavat.

Plussid

* Koostekvaliteet on väga hea
* Helikvaliteet on väga hea, heli saab keerata väga valjuks
* Tänu Turbo-režiimile saab muusikat kuulata kuni 100 dB
* Võimalus laadida kõlari akuga nutitelefoni või tahvelarvutit
* Võimalik juurde osta multifunktsionaalne kandekott
* Väga pikk akukestvus
* Valikus on ka valget värvi mudel
* Loodetavasti jõuab enne jõule Eestis müügile

Miinused

- Hind pole just kuigi soodne
- Kandekott pole komplektis ja maksab üsna palju
- Puutetundlikud nupud ei toimi alati täiuslikult
- Kõlar on üsna suur ja raske, mistõttu pole seda eriti mugav pikal jalutuskäigul või reisil kaasas kanda