Pikslite suuruse kahandamine muudab ka pildikvaliteeti kehvemaks - eriti madalama ISO-tundlikkuse ja valguse difraktsiooni tõttu.

Canon otsustas aga nende piirangute kiuste midagi uut saavutada ja suutis toota 250megapikslise sensori prototüübi, mis mahub suuruselt tavapärase digipeegelkaamera sisse.

See on APS-H-suurusega sensor ehk täiskaadersensori pikkusest ja laiusest viiendiku võrra pisem. Või siis natuke suurem kui levinud APS-C.

Resolutsioon on 19 580 x 12 600, mis annab piksli suuruseks 1,5 mikronit (võrreldav tulemus iPhone 6 omaga).

Sensor on ka kiire, suudab välja lugeda 1,25 miljardit pikslit sekundis. See tähendab teoreetiliselt võimekust näiteks salvestada 250megapikslist videot 5 kaadrit sekundis.

Canoni asjapulgad panid sensori kokku prototüüpkaameraga ja suutsid endi väitel sisse suumides 18 km kaugusel asuva lennuki küljel olevaid kirju lugeda. Paraku nad ei täpsustanud, millist kaamerat ja objektiivi kasutasid.

Igatahes võib Canoni uus sensor olla just see, mida lightfield-fotograafia eesotsas Lytroga vajab. Need peaksid vähem piksleid ohverdama võimaluste nimel ruumiliselt salvestada ja fookust pildistamisjärgselt muuta.

Canoni esindajad mõtlevad uut sensorit aga pakkuda pigem spetsiifiliste valdkondade vajaduste rahuldamiseks, näiteks jälgimis-, mõõdistus- ja tööstuslikud seadmete loomiseks.

Artikli avapilt on illustratiivse tähendusega. Ma ei tahtnud lihtsalt suvalist Canoni logo kasutada, aga uuest 250 MP sensorist head pilti ei leidnud.