Nutifonist on kasu vaid siis, kui see on töökorras ja laetud akuga, muidu on see vaid iluasi või kasutu koorem. Õigesti valitud lisavarustus täiendab aga nutiseadme pakutavaid funktsioone, et olla oma toimingutes tõhusam, kirjutab Digitark.ee.

Kaitseklaas

See on hea variant telefoni õueseikluste eest kaitsta just neile, kellele ei meeldi paksud ümbrised. Ikka mõnikord juhtub, et telefon kukub linnas asfaldile või metsas võssa.

Kaitseklaasi puhul jääb terveks telefoni kõige väärtuslikum ja õrnem osa – ekraan. Võib juhtuda, et kaitseklaas ise läheb löögist katki, aga telefon seejuures üldjuhul ei kannata, samuti on kaitseklaasi hind kõvasti väiksem kui ekraani vahetus.

Tootjaid on erinevaid – PanzerGlass näiteks üritab teha kaitseklaasi võimalikult ekraani servani ja klaasi enda servad on ümarad. OtterBox on mõeldud tandemiks sama tootja ümbristega, kuna kaitseklaasid on lõigatud just nende kaitseümbriste järgi.

Traadita kõlar

Nutitelefon on sisuliselt kaasaskantav meelelahutuskeskus. Üks selle populaarsemaid funktsioone on muusika kuulamine. Kui oled seltskonnaga kuskil õues, on vahel mugav panna meeleolu loomiseks YouTube'i või Spotify playlist muusikat mängima.

Enamik nutitelefonidesse sisseehitatud kõlareid ei anna piisavalt hea kvaliteediga heli välja. Erand on küll Marshall London, aga suuremal osal nutitelefonidest ei ole isegi stereokõlareid.

Lahenduseks on muretseda endale korralikumad kõlarid. Osad on akuga ja kaasaskantavad, osad on lihtsalt „terrassipealseks“ kasutamiseks, aga kõik aitavad peomeeleolu luua.

Selfie stick ehk endlikepp
Foto: tootja

Tänapäeval ei ole väikesed seebikarbi-tüüpi kaamerad enam kuigi populaarsed, kõik teevad pilte kas peegelkaamera või nutitelefoniga.

Vanasti, kui oli vaja endast tähtsa objekti juures pilti teha, pidi kelleltki tänaval abi paluma. Nii anti fotokas suvalise mööduja kätte, kes tegigi soovitava pildi, mida sai hiljem sõpradele-sugulastele uhkelt näidata.

Mobiilist on saanud aga niivõrd isiklik asi, et seda ei usalda isegi kõige abivalmimale möödakäijale. Siinkohal aitabki selfie stick ehk endlikepp.

Tegelikult ei pea sellega ainult selfiesid tegema, see on ühtlasi mugav käsistatiiv, mis annab kindlust pildistada ka võimatuna tundunud nurga alt ja nii oma loovust näidata.

Kõrvaklapid

Kõrvaklappidest on saamas moeese. Peale seda, et inimesel võib olla mitu paari erineva disainiga klappe, mis sobivad erinevate riietega kokku, võivad tal olla kodused klapid ja üks paar neid, mida kasutada sportimiseks.

See on muidugi äärmuslik näide, aga kõrvaklappide maailm on nii lai ja kirju, et sobivaid leiab nii väikesi veekindlaid kui ka suuri mürasummutusega klappe.

Ja kuna tänaseks on nutitelefon asendamas MP3-mängijaid, siis on paljud uued klapid mikrofoniga ja hands-free võimalusega või isegi traadita Bluetooth-ühendusega, mida vanal MP3-l ei olnud.

Akupank

Foto: tootja

Paljudel nüüdisaegsetel nutitelefonidel ja peaaegu kõikidel lipulaevadel ei ole aku eemaldatav ega vahetatav. Vanasti ostsid tõsisemad mobiilikasutajad endale teise aku varuks ja see oli neil kogu aeg kaasas.

Kui telefonil hakkab kõige olulisemal hetkel vool otsa saama, saab lisaaku kohe külge ühendada ja edasi tegutseda.

Lisaks sobib akupank mistahes nutiseadmele, mis laeb USB-juhtme abil: kaamera, tahvelarvuti, nutikell, traadita kõrvaklapid või kõlar, droon, GPS jms.

Mõni tõhusam akupank saab korraga laadida ka kahte seadet. Ja kuna laadimist vajavaid nutiasju tuleb aina juurde, muutuvad üha aktuaalsemaks ka akupank ja selle funktsionaalsus.

Autolaadija

Paljud seiklevad mööda ilma autoga ja kasutavad navigeerimiseks GPS-seadme asemel enda nutitelefoni.

Navigeerimine nõuab telefonilt korraga palju: näidata suvevalguses erksalt pilti ekraanile; suhelda serveritega, et saada kõige värskemat infot liikluse kohta; määrata satelliitidega suheldes auto paiknemist, liiklemise suunda ja kiirust.

Kõik see vajab palju ressursse akult, mis tühjeneb seetõttu tavapärasest kiiremini. Lihtne lahendus on väike vidin, mille saab panna auto sigaretisüütajasse.

Tavaliselt on sellel mitu USB-väljundit, kuhu saab panna telefone või tahvleid laadima. Ainuke, mida peaks jälgima, on see, kui palju voolu on suuteline vidina pesa välja andma.

Kui on 2A, siis telefon saab navigeerimise ajal ka laadida; kui on 1A või vähem, jõuab laadija pigem hoida aku taset paigas.

Aktiivsusmonitor

Aktiivsusmonitor on selline vidin, mis ei ole nutikell ega spordikell, aga mingil määral natuke oskab mõlema trikke.

Nutitelefoniga ühendades annavad nad kandjale märku saabunud sõnumitest, kõnedest, e-kirjadest jms. Spordikellast on tal nii palju, et ta suudab mõõta samme ja üldist aktiivsust.

Mõnele seadmele on olemas ka pulsimõõtja. Samuti saavad nad jälgida und ja vajalikul hetkel sind äratada.

Aga niisama üksi oma samme jälgida polegi tavaliselt põnev – võistelda sõprade või perega, kes suuremaid eesmärke saavutada aitavad, on aga juba lõbus mäng. Mõni firma teeb ka selliseid võistlusi töötajatele.

Kui sul on lihtsalt telefon, mis samme loeb, jäävad sul paljud tähtsad sammud lugemata, kui telefoni kiirel hetkel lauanurgale jätad – aktiivsusmonitor on aga sinuga käevõruna pidevalt kaasas.