30. jaanuaril avas kinos Kosmos IMAX uksed ainulaadne Vaikuse tuba, kus soovitud hetkel aeg maha võtta, et näiteks teed või kohvi juua ja mõtiskleda.

Vaigistage müra ka enese ees, nagu kino esindajad ruumi otstarbe kohta tabavalt ütlevad.

Vaikuse tuba on sisse seatud kino null-korrusel asuvas õppeklassis, kus müratase on madal ja maas on joogamatid.

Ruumi avamise idee sündis külastajate seas tekkinud nurinate tõttu, et kinoseansside helivaljus on liiga kõrge. (Mõne arust väidetavalt ka liiga vaikne.)

Foto: tootja

Kosmos IMAXi juht Rein Palosaar kommenteerib, et nad on teemat IMAXi rahvusvaheliste ekspertidega arutanud. Mõõtmised näitavad, et helitase vastab standarditele ega ületa lubatavaid piirväärtusi.

Igal hommikul toimub enne seansside algust ka 40-minutiline pildi- ja helikalibratsioon.

Mure võib olla selles, et kinno tullakse tihti juba kõrge müratasemega kohast nagu tänav või kaubanduskeskus, usub Palosaar.

Vaikuse toas viibimine on tasuta ja lubatud kõikidele soovijatele. Nagu esitlusel selgus, ei pea piletit ostmagi, marsi kino lahtioleku ajal uksest sisse ja suundu otse Vaikuse tuppa.

"Ameerika snaiper" (Foto: Warner Bros. / Village Roadshow jt.)

Kosmos IMAXi juht Rein Palosaar andis täpsustuse ka järgmiste teoste kohta, mida lähitulevikus IMAX-formaadis oodata. Senise viie nädala jooksul on saanud ju vaid "Kääbik 3" näha.

Alates 6. veebruarist jookseb seal suurejooneline ulmefilm "Jupiteri tõus" ("Jupiter Ascending"), mille stsenaristid-režissöörid on õde-vend Andy ja Lana Wachowski. Nende tuntumad tööd on kõik väga erinevad ulmekad, triloogia "Matrix" ("The Matrix"), "Speed Racer" ja "Cloud Atlas" ("Pilveatlas").

Alates 20. veebruarist näeme IMAX-variandis Clint Eastwoodi draamat "Ameerika snaiper" ("American Sniper"), mis kandideerib 6 Oscarile, sh parim film ja parim meespeaosaline Bradley Cooper.