Neist uusim, suure reklaamikärata maailma ette jõudnudd Echo suutis täitsa üllatada. See on põhimõtteliselt kõlar, aga hääljuhitav ja netiühendusega, mida seade ise aktiivselt kasutab.

Echot asustab nimelt digiabiline, millega saab rääkida, täpsemalt küsimusi esitada, näiteks õhtuse ilma kohta. Tarkvara kogub veebist ruttu vajalikku infot ja vastab samuti rääkides. Abiline muutub ka Amazoni veebiteenuste toel aina taibukamaks ja kasutajaga arvestavamaks. Sarnased lahendused on hetkel juba samuti Apple'il (Siri), Google'il (Now) ja Microsoftil (Cortana).

Echo on loomuselt siiski nutitelefoni või tahvelarvuti "käepikendus" nagu nutikelladki. Selle kasutamiseks on telefoni või tahvlisse vaja installida spetsiaalne äpp.

Foto: tootja

See on juba saadaval Androidi-variandis ja Fire OS-ile, samuti arvutis ja Apple'i nutiseadmetes brauseris kasutamiseks. Tulekul on veel eraldi iOS-i äpp.

"Põhinutiseadme" abil saab Echosse edastada muusikateenuste sisu, näiteks Spotifyst või Pandorast. Kõlar ise tunneb juba teenuseid nagu Amazon Prime Music, TuneIn Plus ja iHear Radio. Echo kuuleb ja reageerib kasutaja jutule ka muusikaesitamise ajal, selle mikrofonid seiravad kogu aeg lähiümbruses kostuvaid helisid, eriti rääkimist.

Amazoni plaanid digiabilise tuleviku suhtes pole veel teada. Isegi Echot ei saa hetkel niisama osta – tootja esindajad valivad, kellele seda lubavad. Hind on 199 dollarit (~160 eurot). Sooviavalduse saad esitada toote kodukal.

Kui küberabilise tarkvara osutub tõhusaks ja võimekaks, jõuab see ilmselt lähitulevikus ka tavalistesse nutiseadmetesse.

Echo tundub hetkel liiga nišitootena, et sellele marulist edu ennustada. Lihtsalt Bluetoothiga nutiseadme-pisikõlarid on ju tunduvalt odavamad – paljud ei taha ilmselt digiabilisega suhtlemiseks juurde maksta.

Amazon väärib aga kiitust innovaatilisuse eest. Nad ei väljasta seadmeid lihtsalt samades kategooriates nagu kõik teised, ja ka Fire Phone on ju tegelikult päris omapärane toode.