Kohe pärast uudise ilmumist hakkasid internetis ilmuma (vandenõu)teooriad selle kohta, miks siis Google selle termostaatide ja suitsuandurite tootja ära ostis, kirjutab ajaveeb The Technorat

Selles postituses toon ma välja paar oletatavat põhjust, miks Google seda tegi.

Veel üks püüe jõuda meie kodud vallutada

Me kanname nutiseadmeid oma taskutes, me veedame arvutite taga suurema osa päevast ning kohe-kohe on müügile tulemas ka kantavad nutiseadmed (enne nutikellad, järgmiseks nutiprillid).

Mida meil veel oleks vaja nutitaks muuta? Elektroonikatootjad arvavad, et meie olmeseadmed pole piisavalt nutikad. Seepärast on alanud võidujooks selle nimel, kes esimesena sellised (lambipirnid, lukud, turvasüsteemid jne.) turule toob, mida inimesed hea meelega kasutaksid.

Nest Labs on juba loonud kaks seadet, mida kasutatakse igapäevaselt majapidamistes ning nad on suhteliselt edukad. Seepärast Google soetaski Nesti, et mitte tühjalt nuti-olmeseadmete turule minna.

Tänu sellele, et Nesti tooteseeria läks Google'i kontrolli alla, on Googleist saanud või saamas suurim ja tähtsaim tegija nuti-olmeseadmete valdkonnas.

Samm robootika valdkonnas

Nesti loojad peavad oma kompaniid robotite tootjaks, kuid nad ei tooda veel selliseid inimkujuga roboteid, mida me oleme harjunud endale ette kujutama, kuuldes sõna robot.

Kuid Nesti termostaati ja suitsuandurit võib siiski pidada teatud mõttes robotiteks, mis koguvad väliskeskkonnast tulevaid andmeid, analüüsivad ning seejärel reageerivad nendele.

Seega võib öelda, et mõningal määral on nendes nutiseadmetes kasutusel tehisintellekt. Taolist tehisintellekti Google jahib, et seda saaks kasutada oma tulevastes Google-bottides.

Google saab enda käsutusse vajalikud eksperdid

Mõne arvates ei oska Google toota seadmeid ega teenuseid just kasutajate jaoks: selliseid, mida tavainimene hea meelega kasutaks.

Samas Nest Labs on loonud juba kaks sellist kasutajasõbralikku seadet ning nende toodete edukuse üks saladus on toodete disain ja kasutajasõbralikkus.

Google sai Nesti ostuga oma käsutusse ka ajud, mis Google'ile kasuks tulevad. Seega ei pruugi Nest Labsi töötajad tegutseda ainult oma valdkonnas, vaid võtta osa ka teiste Google'i toodete loomisest ja arendamisest.

Google saab koguda andmeid kasutajate majapidamiste kohta

Ma usun, et paljud internetikasutajad on vähemalt kuulnud sellest, et lisaks USA julgeolekuteenistusele luurab tavakasutajate järel ka Google.

Google ei ole lihtsalt otsingumootor, vaid hiiglaslik "reklaamiagentuur", millel on rohkem kontrolli internetikasutajate ja nende andmete üle kui mõnel demokraatlikul riigil oma kodanike üle. Kuidas see süsteem toimib, võite lugeda minu varasemast postitusest.

Lühidalt öeldes kogub Google andmeid internetikasutajate eelistustest Chrome'i veebisirvija, otsingumootori-kasutuse, klikitud bännerite ja Androidi-seadmete vahendusel.

Kogutud andmete alusel teeb Google järelduse, millist sorti reklaami ühele või teisele kasutajale reklaambännerites näidata.

Firmasid võib see info vägagi huvitada

Nesti termostaadi kaudu võib Google koguda andmeid inimeste kodude elektrienergiakulutuste kohta. Need andmed võib elektrienergia teenusepakkujatele maha müüa, mis võivad omakorda tavakasutajaid "soodsate" elektripakettide kuulutustega pommitada.

Google'i poolt Nesti toodete vahendusel kogutud andmed võivad huvi pakkuda ka kindlustusfirmadele. Nesti suitsuandur võib registreerida majapidamistes esinevaid tulekahjusid, millest inimesed ei teata, kuid suitsuandur saab sellest teada ja saadab need andmed mõnesse Google'i serverisse.

Termostaadi abil võib koguda andmeid selle kohta, millal kaob soojus majast, millal elekter kaob ja palju muid põnevaid andmeid, mis võivad kindlustusfirmadele huvi pakkuda ja mille eest on nad nõus kopsaka rahasumma välja käima.

Kokkuvõtteks

Niisiis, see on fakt, et Nest Labsi ja selle toodete kaudu saab Google majapidamiste kohta infot koguda. Samas, selline andmevahetus võib tuua kaasa nii Nesti kui ka Google'i teenuste ja toodete kvaliteedi paranemist.

Kuid praegu on veel vara paanitseda ning minna tänavatele loosungitega "Maha Google!". Keegi veel päris täpselt ei tea, mida Google otsustab Nestiga peale hakkata.

Võib-olla on see samm tavakasutajate igapäevase elu mugavamaks muutmiseks, võib-olla aga üks sammudest inimeste kontrolli alla võtmiseks (hirmus mõte, eks?). Aga eks aeg näitab.