DARPA robootikavõistlus on maailma mainekaim väljakutse ehitada roboteid, mis suudaks ületada inimesi ühes või teises valdkonnas, kes kiiruselt, kes tugevuselt, seni küll mitte mõtlemisvõimelt. Ka meie oleme vahendanud Fortes uudiseid just sellistest leiutistest, sageli seoses firmaga, mille nimi on Boston Dynamics. Samas on vähemalt seni olnud tegemist ennekõike kõndivate mänguasjadega.

Humanoidrobotite peale mõtles juba 15. sajandi lõpus Leonardo da Vinci, sest kes ikka nurgas tühjalt seisvat raudrüüd kaua imetleda jaksaks. Leonardo robot ehk Leonardo mehaaniline rüütel suutis automaatselt istuda, tõusta, tõsta oma visiiri ja liigutada käsi, loomulikult mehhanismiga, mis raudrüü sisse peideti.

21. sajandil on küll erinevate osade koostöö oluliselt paranenud, aga inimkond seisab ikka veel silmitsi vaid liigutavate kestadega. Tehisintelligentsist on vara rääkida.

Jaapanis käib võidujooks autofirmade vahel. Honda tuli esimese humanoidrobotiga lagedale juba 1986. aastal, ja neliteist aastat hiljem oli neil pakkuda robotile ka nimi ASIMO. Sellest alates on nad esitlenud selliseid roboteid paljudel messidel.

Mullu pandi aga Toyota aktiivsel toetusel kokku pisike robot Kirobo, mis on praegu Jaapani astronaudi seltsiliseks rahvusvahelises kosmosejaamas. Ilus mänguasi, ei midagi enamat.

Valküürid on Põhjala mütoloogias hirmsad naisolevused, kes otsustavat, kes lahingus surma saab ja kes ellu jääb. Kahtlematult teadis NASA selle termini tausta, kui oma uusimale humanoidrobotile just Valkyrie nimeks pani. Nüüd pakutakse, et just selline robot võiks olla esimeste inimeste kaaslane Marsil. Küll vist mitte Mars One koloonias.

Tapjarobotite idee püsib seni õnneks vaid fantastika maailmas, aga DARPA kaudu leiavad paljud tsiviilideed ju varem või hiljem rakenduse ka sõjanduses.

Võrdluseks, sedasi näevad välja Cylonid telelinal: