BBC Newsnighti toimetaja kinnitab, et üks NATO kõrgemaid ametnikke on temale kinnitanud: ühe hiljutise raporti järgi on Pakistanis valminud tuumarelvad, mille tellijaks on Saudi Araabia. Ja need relvad vaid ootavat kohaletoimetamist kahe pühapaiga kuningriiki. See olevat saudide vastusamm Iraanist lähtuvale kasvavale tuumaohule, aga paistab, et Saudi Araabia tuumaambitsioon on isegi käegakatsutavam kui Iraani oma.

Võidurelvastumine kestab. On üsna tõenäoline, et Iisrael sai oma tuumarelvade väljatöötamisega, mitte niivõrd USA, kui Lõuna-Aafrika kaasabil, hakkama juba 1967. aasta Kuuepäevasõja järel, ning tema araablastest naaberriigid töötasid samal ajal palehigis keemia- või biorelvade kallal. Iisraelil arvatakse olevat 75-400 tuumalõhkepead, keskmine hinnang on siiski alla kahesaja. Ja Iraanil seni tuumarelvi siiski tõestatud ei ole.

Märksa edukam võidurelvastumine kestis Pakistani-India piiril, kuna tänaseks on mõlemail neist tuumarelvad olemas. Ja nüüd ilmneb, et Saudi Araabia on pannud üksjagu raha ka Pakistani tuumaprogrammi alla. Väidetavalt ollakse praktiliselt kohe, kui peaks ilmnema, et Iraanil on tuumarelv, valmis rajama ka Saudi Araabia tuumarelvastust, vahendab BBC.

Seni on küll ebaselge, kelle infole uus jutt Saudi Araabia kohesest tuumarelvastusest tugineb, sest Iisraeli eksperdid on varemgi liialdatud järeldustega oma naabrite sõjaplaanidest lagedale tulnud. "Kui Iraan saab omale pommi, siis saudid ei oota kuud ka mitte," teatas endine Iisraeli sõjaväeluure juht Amos Yadlin hiljuti Rootsis peetud konverentsil.

Juba 1980. aastatel olid saudid ostnud hiinlastelt CSS-2 ballistilisi rakette, mis on liiga ebatäpsed, et neid tasuks tavaliste lõhkepeade jaoks kasutada. Juba siis järeldati, et saudidel on plaanid tuumarelvade jaoks.  Pakistani tuumaprogrammi saladustele Iisraeli luurel juurdepääsu siiski ei tohiks olla.

Samas on üsna selge, et Pakistani sõjatööstus on ka Saudi Araabiast rahalisi süste saanud. Saudi kaitseminister külastas Pakistani tuumarajatisi ka 1999 ja 2002, mis võiks viidata omavahelisele koostööle seal. Pakistani on läänes süüdistatud ka selles, et riik on aidanud kaasa uraanirikastustehnoloogia arendamisele Liibüas ja Põhja-Koreas. Tõsisem muutus Saudi Araabia suhtumises tuumarelvade hankimisse olevat toimunud aga 2003. aastal.

Saudi Araabia saatkond Londonis küll kinnitab, et nende riik on endiselt kindlalt tuumarelvastuse leviku keelulepingu osaline, sisuliselt lükates kõlakad ümber.