Qualcommil on seega võimalus nii-öelda esimesena otsustada, mida tänapäevastesse nutiseadmetesse mahutada saab ja kui tõhusalt.

Firma tootehalduse osakonna tippjuht Raj Talluri kirjeldas hiljuti San Diegos toimunud iga-aastasel konverentsil Uplinq, mida siis järgmise põlvkonna nutiseadmetelt oodata tasub.

"Põlvkonnad" vahetuvad selles valdkonnas mõistagi ruttu, nii et osa Talluri kirjeldatavast saab reaalsuseks ilmselt juba 2014. aastal, vähemalt kalli otsa aparaatides. (Mõni asi on juba turul.)

Lühidalt:

* 4K toega ekraanid (iseasi, kas inimsilm suudab nutiseadmete väikestel ekraanidel tunnetada 4K eelist "tavalise" täis-HD ees)

* 4K videosalvestus (tegelikult juba olemas Aceri nutitelefonis Liquid S2; ka Qualcommi kiip Snapdragon 800 sisaldab 4K kooderit. Võimalusel on mõtet, kui paljudel nutiseadmetel oleks juba 4K toega ekraanid...)

* 4K-panoraamvideo (Qualcomm on seda juba nutiseadmes näidanud, aga nad kasutasid välist abiseadet. Vaataja näeb 360-kraadi-videot korraga vaid kindla nurga alt, mõistagi, kuid seadet kallutades või näpuga ekraanil kerides saab näha rohkem)

* Uued kaameratrikid (võimalus kontrollida sügavusteravust jm)

* 2-4 mikrofoni (mis mõtet on 4K video salvestamisel, kui jäädvustatava heli kvaliteet jääb praeguste nutiseadmete võimete tasemele. Neli mikrit annaksid juba võimaluse salvestada 5.1 stereoheli)

* 5.1 stereoheli võimaldab omakorda nutiseadmetele luua-tuua haaravamaid videomänge, kus helikujundusel on suurem tähtsus. Seadmetootjad peaksid muidugi omakorda kasutusele võtma senisest paremad kõlarid.

* Rohkem akukestvust, kuigi ka jõudlus kasvab.

Nutiseadmete akukestvus paraneb tunduvalt, kui andmetöötlus oskaks eri protsessorituumadega paremini ümber käia.

See on hetkel tootjatele üks suurimaid väljakutseid. Ühe asemel kahe ja siis näiteks nelja tuumaga kiibi oskab kasutusele võtta "iga loll", aga teine tera on süsteem neid kasutades tõhusamalt tööle panna!