Wari ehk Huari kultuur (või impeerium, kuidas keegi just tahab seda nimetada) eksisteeris ligikaudu aastail 500 kuni 1000 meie ajaarvamise järgi, lagunedes enam-vähem samal ajal kui maiade tsivilisatsioon (mis asus küll Kesk-Ameerikas, ehk kahel kultuuril ei pruukinud isegi tõsisemaid sidemeid olla). Nii nagu maiade tsivilisatsiooni languse põhjus on ikka veel ebaselge (enamik teooriatest keskendub ilmastikumuutusele), on seni lahtine ka põhjus, miks langes Wari impeerium. Allakäik oli alanud üheksandal, täielik tühjenemine tabas nende pealinna 11. sajandil.

Nüüd peaks nende võimu ja languse saladustesse valgust heitma uue kuningliku haua avastamine.

Selles leidus hauapanuseid ja 63 mumifitseerunud naisterahva jäänuseid ajast ligemale 1200 aastat tagasi, sh ka kolm "Wari kuningannat," kes maetud kulla- ja hõbedapanustega. Ülejäänud olid ilmselgelt inimohvritena kaasa pandud. Osa maetutest leiti maetuna istuvas asendis, mis peaks viitama just kuninglikule positsioonile.

Kunagi varem pole Wari kultuurist selliseid haudu leitud, igatahes peaks leid kinnitama versiooni, et tegemist siiski polnud hajusa moodustise, vaid just impeeriumiga. Haud kaevati välja El Castillo de Huarmeys, ligemale 280 kilomeetri kaugusel praeguse Peruu pealinnast Limast. 

Wari (Huari) impeerium Peruus 6.-11. sajandini märgitud roosa värviga: