Seda muuseas mitte ainult sellepärast, et igasugune tormilisem füüsiline tegevus hermeetilises plekkpurgis sadade kilomeetrite kõrgusel Maa kohal on üldiselt üle keskmise riskantne, selgitab Huffington Post.

Montreali ülikooli bioloogiadoktori Anja Geitmanni uurimus juhib nimelt tähelepanu tõenditele, mis näitavad, et madalas gravitatsioonis on rakkude omavaheline suhtlus häiritud ning rakud ise kasvavad tavapärasest aeglasemalt.

Kartuseks on põhjust, sest kui mõni kosmonaut peaks kosmoses rasestuma, võivad tagajärjed nii ema kui ka lapse tervisele olla väga rängad.

Alles arenevat loodet võivad ohustada näiteks ajuhaigused, vähkkasvajad ja Alzheimeri tõbi, annab uurimus mõista.

Dr Geitmann keskendus uurimuses tolmutorude toimimisele kosmoses. Kui õietolmutera satub taimeõie emakasuudmele normaalsetes tingimustes, kasvab see tolmutoruks, kuna selle kaudu jõuab rohkem paljunemiseks vajalikke isasrakke "munarakku".

Dr Gentmann täheldas õistaimede paljunemises (ning selleks hädavajalikus "silindrikujulises tööriistas") sarnasusi inimliigi paljunemisviisiga.

Simuleerides pöörlevas tsentrifuugis nii kaaluta olekut kui ka tugevat gravitatsiooni, oli tal võimalik kontrollida, kuidas eri tingimused taimede sigimist mõjutavad.

(Sellele aitas kaasa tõsiasi, et tolmutorud kasvavad uskumatult kiiresti, millest on kõvasti kasu puhul, kui pead kallist ja suurt aparatuuri Euroopa Kosmoseagentuuri ESA käest rentima.)

Teadlane avastas, et tolmutorud kasvasid väiksema gravitatsiooni tingimustes väiksemad, ülitugeva gravitatsiooni tingimustes aga laiemad. Samal ajal häirus tugevalt rakkudevaheline liiklus, mille toel toimub rakkude omavaheline sidepidamine.

Kuna vastava liiklusvoo takistamine võib inimestel põhjustada mitmeid tervisehäireid, eriti raseduse ajal, järeldas dr Gentmann, et seks kosmoses on tegelikult äärmiselt riskantne ettevõtmine.

NASA on alati eitanud, nagu oleks kosmoses suguühteid ette tulnud. Reeglid, mille agentuur on kehtestanud oma kosmosealuste pardal, näevad ette käitumist vastavalt "professionaalsetele standarditele".

Kui inimkond aga soovib ühel päeval rajada kolooniaid kosmosesse või teistele planeetidele, peame leidma lahenduse — ja mitte ainult selleks, et mõnel tuleviku-astronautide paarikesel oleks, millega hoobelda.