Soolekepike ehk kolibakter (Escherichia coli) on üks paljudest bakteriliikidest, kes elab imetajate soolestikus. Jaapanis asuva Tokyo ülikooli tudengite abiga on üks kolibakteri tüvi nüüd võimeline lahendama loogilisi mõistatusi, vahendab Novaator New Scientisti uudist.

Kuna sudoku reeglid on lihtsad, siis tekkis tudengite rühma juhil Ryo Taniuchil mõte, et ehk suudavad bakterid lahendada sudoku.

Tudengite rühm alustas 16 erinevat tüüpi kolibakteritega. Igal neli-korda-neli asuvas ruudustikus asuval bakterikoloonial oli erinev geneetiline identiteet. Iga bakterikoloonia on võimeline võtma üht neljast värvusest, mis esindab sudokuruudu numbrilist väärtust.

Seejärel kasutavad need bakterid oma asukoha ja värviomaduste edastamiseks RNA rekombinaase, mis on pakitud viirustesse, et informeerida baktereid, mis asuvad võrgustiku “mittelahendatud” ruutudes.

Kolibakter on programmeeritud aktsepteerima RNAd ainult samas reas, tulbas või plokis asuvatelt rakkudelt.

Viirusteadetes salvestatud geneetiline informatsioon ei lase vastuvõtvatel bakteritel muutuda edastavate bakteritega sama värvi ning see diferentseerimata rakkude elimineerimise protsess tuvastab, millist värvi omaks võtta, et võrgustik lahendada.

Taniuchi sõnul on neid põhimõtteid laiendades 81 tüüpi bakterid võimelised lahendama terve 9 x 9 sudokuvõrgustiku.

Bakterite programmeerimine ei ole uus idee, kuid on olemas piirid, kui palju DNAd saab nende genoomi lisada.

Koodi levitamine üle mitme raku võimaldab  hajutatud võrgustiku loomise teel luua keerulisemaid programme.

Taniuchi sõnul suudavad bakterid sellise paralleelse arvutamise tulemusel erinevalt inimestest täita kõik sudokuruudud üheaegselt.