Teadlased leidsid, et nii mehed kui ka naised madaldavad häält, kui soovivad märku anda, et tunnevad suhtluspartneri suhtes tõmmet, vahendab The Daily Telegraph.

Taolised uuringutulemused kummutavad arusaama, mille kohaselt naised võtavad veetleva mehe seltskonnas kasutusele peenema, naiselikuma tooni, mis iseloomustab stereotüüpset plindrisse sattunud preilikest. Pigem muutub nende hääl kähedamaks ja madalamaks.

Uurijate kinnitusel on taolisest strateegiast kasu eriti telefonivestluses või isegi telefonivastajasse jäetud häälsõnumites, kus flirtimise mittevisuaalsed ja mitteverbaalsed vormid — nagu silmalaugude tihe pilgutamine ja kõver muie — tulemusi ei anna.

Pennsylvania Albrighti kolledži töörühm testis 48 kummastki soost tudengit, kellel paluti vaadata inimese fotot ja seejärel jätta kujutatud isikule häälsõnum. Mida veetlevemaks peeti pildil kujutatud isikut, seda madalama häälega loeti sisse sõnum, osutab psühholoogia abiprofessor Susan Hughes.

“Leidsime, et kummagi soo esindajad kasutasid vastassoo veetlevama esindajaga vesteldes jämedamat häält, kusjuures nende füsioloogilise erutuse tase oli kõrgem,” märgib Hughes
ajakirjas Journal of Nonverbal Behaviour avaldatud töös. Ta lisab, et naised valivad sellise hääle, mida mehed ühiskondliku arvamuse kohaselt veetlevaks peavad, ning see ei ole peenike naishääl.

“Meie kultuuris paistab valitsevat stereotüüp, mille kohaselt seksikas naishääl on kähe, hingeldav ja madal,” ütleb Hughes. “See annab mõista, et aje kasutada seksikat ja veetlevat naishäält võib sattuda vastuollu motivatsiooniga kõlada võimalikult naiselikult. Kui naisterahvas alandab hääletooni loomulikul moel, võib selles aduda soovi kõlada veetlevamalt või võrgutavamalt, mis omakorda annab märku tema romantilisest huvist.”