Plancki observatoorium eristab kiirgust, mis pole suurest paugust vanem kui vaid 300 000 aastat, ning võib meile anda seni selgeima pildi Universumist kohe pärast selle teke, kirjutab Times.

Esimesed fotod kinnitavad, et seadmed teleskoobi pardal töötavad õigesti, ehkki tegelikke teaduslikke tulemusi ei oodata enne 2010. aasta suve.

“Pildid näitavad, et kõik töötab, nagu peab. Oleme selle projekti kallal nii pikka aega vaeva näinud, et väga meeldiv on viimaks käegakatsutavaid andmeid saada,” tunnistab Plancki projekti teadur Jan Tauber.

Plancki pildil on näha umbes 15 kraadi laiune riba taevast, mis on talletatud 360 kraadi ulatuses. See on omakorda projitseeritud olemasolevale kuvale kogu öötaevast sellisena, nagu see paistab Linnutee sisemusest.

Eredal rõhtribal on näha galaktiline tasand; valgustäpid sellest väljaspool kujutavad teisi galaktikaid.

Järgmise kuue kuu vältel jätkab observatoorium pöörlemist ning kogu taeva kaardistamist ribahaaval.

Plancki observatoorium lennutati 1,5 miljoni kilomeetri kõrgusele orbiidile Maa kohale tänavu mais raketiga Ariane.

Observatooriumi pardal on kaks teleskoopi, mis peaksid tabama valgust mikrolaine- ja infrapuna-spektris.

Projekti eesmärk on leida valgust, mis pärineks Universumi algushetkest ja mida nimetatakse ka kosmiliseks taustkiirguseks, ning teha seni kõige teravamaid pilte varajasest Universumist. “Loodetavasti võimaldab see meil kõrvale heita hulga Universumi tekke võimalikke stsenaariumeid,” arvas dr Tauber.

Projekt peaks kestma 15 kuud kuni kaks aastat. Selle aja vältel peaks kogu taevas saama vähemalt kaks korda kaardistatud.