Ajakirjas Retrovirology avaldatud uuringutulemustest nähtub, et Kreeka, Portugal, Serbia ja Hispaania on suured HIV eksportijad ehk just nendest maadest lahkuvad paljud turistid ja ka migrandid viirusega, vahendab Eesti Päevaleht.

Eksport-import on enam-vähem tasakaalus Suurbritannias, Iisraelis, Norras, Hollandis, Rootsis ja Šveitsis. Austria, Belgia, Taani, Saksamaa ja Luksemburg on importijate poolel. Eestit uuringus ei käsitletud.

„Populaarsed turismisihtkohad nagu Kreeka, Portugal ja Hispaania levitavad ilmselt HIV-d turistidega, kes puhkuse ajal nakkuse saavad," ütleb uuringurühma juhtinud Ateena ülikooli teadlane Dimitrios Paraskevis.

Serbia sattumine eksportijate sekka on kõige tõenäolisemalt seotud asjaoluga, et sealsed elanikud lähevad migrantidena koos viirusega mujale. Itaalia ekspordib viiruskandjaid peamiselt Austriasse, samal ajal kui Portugali peamine sihtturg on Luksemburg. 13 protsenti Luksemburgi elanikkonnast on muide Portugali päritolu.

HIV leviku kaardistamiseks võtsid uurijad vaatluse alla selle viiruse Euroopas kõige tavapärasema tüübi, mida tuntakse nime all HIV-1 B-alatüüp. Detailsemaid geneetilisi iseärasusi silmas pidades oli võimalik tuvastada, millal ja kuidas viirus levis.

„Viirused liiguvad reisijatega, nii et eri riikide tervishoiuprogrammid ei peaks haarama mitte ainult kohalikku elanikkonda. Ennetustööd tuleb teha ka migrantide ja turistidega, kes on nii HIV allikad kui ka sihtmärgid," seletab Paraskevis.