Varem on nii inimeste kui loomade peal tehtud uurimustes leidnud kinnitust tõsiasi, et raseduse ajal emaga juhtunu võib avaldada mõju järeltulija tervisele veel aastaid hiljem, kuid seni polnud teada, kas ka raseduseelsetel kogemustel võiks olla mingi mõju, kirjutab ajakiri
.

Bostoni ülikooli Tuftsi meditsiinikooli teadlased Larry Feigi juhtimisel aretasid hiire, millel oli välja lülitatud geen Ras-GRF-2, mille väljalülitamine põhjustab mäluhäire. Kui tavaolukorras tardub elektrilöögi saanud hiir paigale, kui ta pannakse uuesti tagasi samasse puuri, millega tal varasem hirmukogemus seostub, siis hiired, kellel oli geen Ras-GRF-2 välja lülitatud, ei suutnud puuri hirmukogemusega seostada.

Väljalülitatud geenidega hiiri hoiti enne noorukiikka jõudmist puuris, milles leidus ohtralt mänguasju ja ronimisvahendeid. Selliste keskkondade puhul on täheldatud, et loomadel pareneb nii õppimisvõime kui mälu. Mängulises puuris elamine kompenseeris koguni väljalülitatud geenidega mälupuuet: hirmukatses oskasid need hiired seostada puuri varasema negatiivse kogemusega just nagu tavalised hiired.

Ajakirja Tarkade Klubi märtsinumbris:
  • Kes on Eesti kõige tegijamad teadlased?
  • Eesti suusakoondise määrimisnipid
  • Rein Luik - Eestist sirgunud kosmoseside tippmees
  • Arvutid võtavad bioloogia üle
  • Termotuumajaam jõuab käeulatusse
  • 20 aastat Exxon Valdezi katastroofist
  • Nüüd huvitas teadlasi, kas mängupuuris viibimise tõttu tekkinud kompensatsiooniefekt kandub üle ka hiirte järglastele. Kuigi väikesed hiirepojad viidi kohe pärast sündi mäludefektiga amme hoolde, et vältida oskuste omandamist otse emalt, oli neil katses kohe selge, et šokiga seostuvat puuri tuleb karta, kuigi neil endil vastav kogemus puudus.

    Väljalülitatud geenidega hiireemadel, kes mängupuuris treenimas ei käinud, sündisid aga ikkagi pojad, kes ei osanud puuri puhul mingit hirmu tunda. Efekt kandus edasi vaid siis, kui hiireemal oli õppimiskogemus. Õppimiskogemusega isahiirte ja tavaliste hiireemade järeltulijatel see ei avaldunud.

    Seega oletavad teadlased, et hiireemade poolt enne tiineks jäämist läbielatu kandub edasi ka nende järglastele, kuid vaid korra. Kolmas põlvkond jäi sellest ilma.