Kohaletoimetamise üksikasju, ajastust ja komplekside arvu ei ole avaldatud "Olen eriti tänulik Taanile, kes teatas täna Harpoon rakettide ja laskeseadeldiste annetamisest, et aidata Ukrainal oma rannikut kaitsta," ütles Austin.

Pentagoni juht märkis, et 20 riiki on teatanud ka uutest abipakettidest, paljud riigid kavatsevad ukrainlastele anda vajalikke suurtükirelvi, tanke ja soomusmasinaid. Teised riigid kavatsevad aidata Ukraina armeed väljaõppega.

Taani relvastusse kuulusid Külma sõja lõpul maailmas ainsana Harpoon Coastal Defense System kompleksid, mida tuntakse ka lühendina HCDS ehk Harpooni rannakaitseversioon. See oli kasutusel kuni 2003. aastani.

Harpoon on üks populaarsemaid laevavastaseid rakette maailmas. Harpoone toodab McDonnell-Douglas Corporation alates 70ndatest. Need lendavad alla helikiirusel (0,85) Machi. Vaatamata oma vanusele on laevatõrjerakett Harpoon endiselt suurepärane relv.

Harpoon võib sihtmärki rünnata kahel viisil: horisontaalselt, liikudes paralleelselt veega kahe kuni nelja meetri kõrgusel, või manööverdades, tõustes kuni 1800 meetri kõrgusele ja "sukeldudes" sihtmärgile. Teine meetod töötati välja allveelaevade ja väikeste manööverdatavate kaatrite hävitamiseks.

Ukrainal läheb laevavastaseid rakette vaja, et murda oma sadamate blokaad. Hetkel on Ukraina sadamaid blokeerimas umbes 20 Vene sõjalaeva. Laevatõrjeraketid on sees ka Ukrainale ameeriklaste poolt lubatud 40-miljardilises abipaketis, praegusel hetkel on vaid lahtine kas jutt käib Boeingu laevavastastest rakettidest Harpoon või Norra Kongsbergi ja Ameerika Raytheon Technologiesi Naval Strike Missile’ist. Aprilli alguses ilmusid uudised, et Suurbritannia valmistub andma Ukrainale laevatõrjerakette, kuid Kuninglikul laevastikul puudusid Ukraina jaoks sobivad laskeplatvormid ja selle pärast jäi tarne ära.

Jaga
Kommentaarid