Erioperatsioonide vägede tankitõrjekompanii "Azov" sõdur hüüdnimega "Breik" hävitas tankitõrjekompleksi NLAW abil venelaste jalaväe lahingumasina BMP-2. Venelaste BMP hävitamist filmis sõdur kehakaameraga ja video avaldati sotsiaalmeedias.

Video tutvustuses märgitakse, et venelased püüdsid rünnata ukrainlaste positsioone, kuid löödi tagasi. "Nii tabas Azovi "Breik" tankitõrjeraketiga NLAW vastase jalaväe lahingumasinat, mis neutraliseeris edukalt okupantide sõiduki. Lahingu tulemusena venelased taganesid, jättes oma varustus otse keset põldu," seisab video juures olevas selgitavas tekstis.

NLAW on individuaalne tankitõrjerelv, mida kannab kaasas ja kasutab üks inimene. Sellel on väikesed mõõtmed - kaal 12,5 kg ja pikkus umbes üks meeter.

NLAWi tegevusraadius on umbes 800 meetrit, kuid tegelikkuses vähem, eriti liikuvate sihtmärkide puhul, sest operaator peab optilises sihikus hästi sihtmärki järgima. Ja sellest sõltub lõpptulemus. NLAW rakett on väga võimas ja läbib 600 meetrit vaid 3 sekundiga. Seda saab tulistada isegi kinnistest ruumidest, see on "unusta ja tulista" põhimõttel töötav relv ehk teisisõnu erinevalt vanema põlve rakettidest ei pea NLAWi operaator sihtmärki ise sihtmärgile juhtima, vaid võib liikuda teisele positsioonile. Rakett on mõeldud tabama tanki sinna, kus soomus kõige nõrgem on ehk nagu ka ameeriklaste Javelin lööb see suunaga ülevalt-alla. Selle pärast on see ristitud mini-Javeliniks.

Peale tulistamist tuleb ühekordse raketi toru minema visata ja muuta kiiresti paiknemist, et mitte jääda tule alla.

Ukrainat on NLAWidega eelkõige varustanud britid. Enne venelaste sissetungi jõudsid britid saata ukrainlastele mitu tuhat sellist relva, need põhjustasid vastasele eelkõige Kiievi oblasti lahingutes tohutuid kaotusi.

Jaga
Kommentaarid