Nädalavahetusel tekitasid Stugnad Ida-Ukraina lahingutes venelastele tõsiseid kaotuseid. Luganski oblasti administratsiooni juht Sergei Gaidai avaldas oma Telegrami kanalis video kuidas Ukraina väed hävitasid mitte-midagi kahtlustanud vene sõdurite veoauto Ural-4320. Videos on näha kuidas sõdur istub nii kaua kui rakett lendab rahulikult kabiini ja lendab koos autoga õhku.

Sama õnnetult kui Urali kabiinis olnud meestele, lõppes venelastele tänu Stugna-P raketile sõit MT-LB soomuki katusel.

Samal moel lõpetas Stugna-P ühe jalaväe lahingumasina BMP sõidu.

Ukrainlaste 80. õhudessantbrigaad hävitas samuti Stugnaga veel ühe BMP.

Mis on Stugna-P?


Stugna-P on tankitõrjeraketisüsteem, mille on välja töötanud Kiievi riiklik projekteerimisbüroo Lutš. Ekspordiks tarnitakse Stugna-P kompleksi nimega Skif.

Raketile on paigaldatud termokaameraga suunamispea, mille fookustasandil on infrapuna-andur (kaadmiumtelluriidil põhinev tundlike elementide maatriks 64 × 64), mis töötab kaugemas infrapunavahemikus (8–14 mikronit).

Käivitamiseks piisab, kui operaator suunab sihiku sihtmärgile, samal ajal kui suunamispeas fikseeritakse ümber ümbritseva tausta sihtmärgi elektrooniline kujutis ja rakett on laskmiseks valmis.

Pärast välja tulistamist on rakett täiesti autonoomne ja sõdur võib kohe positsioonilt lahkuda. Kuna kompleks tagab "pehme stardi", saab tulistada ka kinnistest ruumidest ja varjualustest.

Raketi maksimaalne laskekaugus on päeval 5 km ja öösel 3 km. 5 km peale lendab rakett 25 sekundiga. Rakett lööb tootja kinnitusel läbi 800 mm soomusest. Stugna-P rakett maksab viis korda vähem kui ameeriklaste Javelini rakett (20 000 dollarit ja 100 000 dollarit).

Jaga
Kommentaarid