"Luureorganisatsioonina ei näe me praegu reaalseid tõendeid selle kohta, et Venemaa kavatseb ümber paigutada või isegi potentsiaalselt kasutada taktikalisi tuumarelvi," ütles Burns.

Kuid tuumarelva kasutamise võimalust ei tohi samas ka täielikult välistada ja ignoreerida, lisas ta. "Arvestades relvadega täristamist, mida oleme Venemaa juhtkonnalt kuulnud, ei saa me seda tähelepanuta jätta. Seega oleme luureteenistusena väga keskendunud ... nendele võimalustele ajal, mil Venemaa jaoks on panused väga kõrged," sõnas ta.

Burns kinnitas, et tuumalöögi ettevalmistamist on võimalik jälgida - eriti tänu luuresatelliitidele.

Vene välisminister Sergei Lavrov vihjas varem kaudselt, et tulevikus võib tema riik Ukraina vastu tuumarelva kasutada. Ka hiljem pole Lavrov seda võimalust välistanud, samas teatas Venemaa välisministeerium, et tuumarelva naabrite vastu ei kasutata.

Enne seda on Ukraina president Volodõmõr Zelenski korduvalt hoiatanud, et maailm peaks valmistuma Venemaa-poolseks tuumalöögiks. Presidendi kantselei juhi nõunik Oleksi Arestovitš omakorda hoiatas Venemaa Föderatsiooni juhtkonda tuumalöökide eest Ukraina pihta.

USA on viimastel nädalatel korduvalt Venemaad ja selle juhte hoiatanud ränkade tagajärgede eest kui Venemaa peaks Ukraina vastu tuumarelva kasutama.

Jaga
Kommentaarid