Zalužnõi sõnul hävitati kaatrid Bayraktar TB2 rünnaku tulemusel. "Täna koidikul hävitati Zmiinõi lähedal kaks Vene Raptor-tüüpi kaatrit. Bayraktar töötab," kirjutas Ukraina relvajõudude juhataja.

Varem täheldati Mustal merel Vene laevastiku tegevuse aktiveerimist. Operatiivväejuhatuse "Lõuna" andmetel juhtus see pärast seda, kui Ukraina väed andsid löögi Serpentsi saarele.

Venelased püüdsid saarel olevate üksuste haavatuid evakueerida ja isikkoosseisu täiendamist Raptor-tüüpi dessantkaatritega.

35 km kaugusel Odessast asuv Zmiinõi sai tuntuks konflikti alguses, kui Ukraina piirivalvurid vastasid 24. veebruaril venelaste nõudmisele alla anda kuulsa fraasiga "pусский военный корабль, иди н***й", millest alates on saanud sellest Ukraina sõja lendfraas. Ehkki esialgu teatas Ukraina pool, et piirivalvurid hukkusid, võeti nad vangi ja vahetati venelastest sõjavangide vastu välja.

Sellest alates on paiknenud Maosaarel venelaste garnison, mida ukrainlased aeg-ajalt pommitavad, tule alla satuvad ka venelaste kaatrid, mis seda garnisoni varustavad. Enne Raptorite hukku olid Maosaart tabanud tugevad rünnakud 27. aprillil ja 1. mail, milles Vene pool kandis ukrainlaste vältel raskeid kaotuseid. Ilmselt oligi Raptorite eesmärgiks haavatute evakueerimine ja Maosaare garnisoni tugevdamine ning varustamine.

Raptor on venelaste kõige uuem dessantkaater, see on mõeldud rannikuvetes patrullimiseks, väikesteks dessantoperatsioonideks ning erioperatsioonide toetamiseks. See võib kanda kuni 20-mehelist dessanti ja arendada kuni 48-sõlmelist kiirust (u 90 km/h) ideaalsetes tingimustes. Kaatril on kuuli- ja killukindel soomus, see põhineb põhiliselt välismaal toodetud agregaatidel. Väliselt meenutab see rootslaste CB90 kaatrit. Disain kuulub justkui Kalašnikovi grupile ja toodab neid tehas Rõbinskis. Enne sissetungi Ukrainasse oli Mustal merel viis või kuus sellist kaatrit.

Jaga
Kommentaarid