Fortele 22. aprilli hommikul riigi infosüsteemide haldajatelt laekunud info kohaselt oli teetasu.ee portaal sattunud eelmisel päeval klassikalise DDoS rünnaku alla ning Venemaa häkkerite rühmitus Killnet oli massiliste päringute abil selle ka edukalt rivist välja viinud.

Täpselt samamoodi, nagu olid häkkerid „maha" võtnud Tallinnas tegutseva NATO Küberkaitsekeskuse ja piinlikul kombel (lausa kolmeks päevaks – nagu hiljem selgus) ka küberkaitseõppuse „Locked Shields 2002" alamlehe, oli 22. aprilli hommikul kättesaamatu teetasu kogumise portaal.

Pöördusimegi transpordiameti poole küsimusega, kas tõesti oli teetasuportaal rünnaku tagajärjel rivist väljas, nagu kolleegid teistest ametkondadest teadsid. Teetasu veebileht tõepoolest jätkuvalt kasutajaid ligi ei lasknud.

Kell 9.50 saadetud küsimusele laekus vastus kell 14.59. „Tegemist oli tehnilise rikkega, nüüd on portaal taas töökorras. Lühiajaline tehniline tõrge võis põhjustada kasutajatele ebamugavusi, kuid ei mõjutanud teetasu kogumist," külas pressiesindaja Erki Varma vastus.

Ehk siis: transpordiameti kinnitusel ei olnud nende IT-spetsialistide hinnangul veel ka 22. aprilli pärastlõunal oleva info kohaselt nende vastu toime pandud mitte mingisuguseid rünnakuid. Oli vaid „lühiajaline tehniline tõrge".

Tagantjärele transpordiamet seda teadmatus tõesti ka kinnitab.

„See oli see info, mis mul tol hetkel oli. Täna saan lisada, et tehniline rike oli põhjustatud küberrünnakust," ütles Erki Varma Fortele nüüd, äsja möödunud nädalavahetusel.

Seega oli transpordiamet tõesti veel 22. aprilli pärastlõunal viimane asutus, kes ei teadnud, et neid oli rünnatud.

Killneti ummistusrünnakute alla sattusid lisaks teetasu.ee ja ccdcoe.ee portaalile veel president.ee, ria.ee, eesti.ee, politsei.ee, eestipiir.ee jt. Seejärel asusid nad ründama teisi Ida-Euroopa portaale näiteks Tšehhis ja Rumeenias.

Eelmainitud NATO küberkaitsekeskuse veeb andis veel laupäeval, 23. arpillil kasutajate teada, et pole kättesaadav:

Jaga
Kommentaarid