Mazda Europe tegevusjuhi Martijn ten Brinki sõnul on mudelile praegu veel tehtamas viimaseid konfiguratsioonimuudatusi, et auto siis juunis-juulis müügile paisata. Nii et navigatsioonisüsteemi hangumise sarnaseid pisiasju tuli veel ette ka testsõidul, aga proovime esimesed muljed edasi anda.

Esmalt tuleb rõhurada, et tegemist ongi paluski just Euroopa turule mõeldud masinaga - väga suur osa selle loomisest tehti ära Frankfurti lähedases arenduskeskuses. Nende arenduste tulemuste hulka kuulub ka näiteks näotuvastustehnoloogia, mis tunneb ära rooli taha istuva juhi ja jätab meelde ja taastab igakordselt mälust ligi 250 just talle omast sätet - sealhulgas istme sõiduasendi, peeglite, heli- ja kliimaseaded. Veelgi enam: see masin annab ka juhi kehast lähtuvaid soovitusi, milline oleks just tema jaoks kõige õigem istme asend.

Aga alustame mootorist. Tegemist on niisiis Mazda esimese pistikhübriidiga, mille põhitöö teeb ära neljasilindriline (in-line), 2,5-liitrine otsesissepritsega bensiinimootor ja mida toetab 129 kW elektrimootor. Elektrimootorit toidab 17,8kWh aku ja puhtalt elektritoitelt suudab masin nii läbida maksimaalselt 63 kilomeetrit.

Esimene tiir ümber auto:

Kahe mootori kombineeritud koguvõimsuseks teeb see koguni 327 hj (pöördemoment 500 nm) ja hübriidrežiimi maksimaalseks kiiruseks on 200 km/h. Ehk siis: kõige võimsam maanteeauto, mida Mazda iial teinud.

Piduritega haagis võib sellel autol olla kuni 2,5 tonnine. Masinast on järgmisel tulemas ka nii bensiini- kui diiselmootoriga mahehübriid kuusesilindrilised versioonid (vastavalt töömahuga 3,0 ja 3,5 liitrit), mis saavad olema vaid tagaveolised.

Mazda enda filmigrupp tegi Estorili kandis autost sellised esimesed sõidukaadrid:


Kas teeb hästi töö ära? Jah, teeb küll. See on suur auto, pikkus koguni 4,75 meetrit ja mass koos juhiga ligi 2 tonni, jõuülekanne on aga timmitud seda kiirendama, aeglustama, kurvidest väljuma ja ringteid võtma sujuvalt ja vaikselt - abiks seejuures kaheksakäiguline automaatkäigukast. Seda kuni sportrežiimi sisselülitamiseni - siis kiirendatakse see püsivalt nelikveoline (AWD - automaatne jõu jagamine esi- ja tagatelje vahel) mürakas nullist sajani vähem kui kuue sekundiga (tehase andmetel on numbriks 5,8s).

Abiks asjaolu, et Mazda on sellel auto käigukastist likvideerinud pöördemomendi hüdraulilise muunduri ja asendanud selle elektriliselt juhitavast mitmeplaadilise siduriga - nii kantakse pöördemoment otse üle veotelgedele ja hoitakse kiirendamisel ära asjatut energiakulu ja ajalist viivitust.

See vahetus oli tõesti Cascais' mägistel teedel kurve võttes ka väga hästi tunda. Auto roolisüsteem tundub olevat arendatud mitte niivõrd kergeks kui seda tüüpi, mida nimetatakse „kindlaks". Märkamatuid rajalt kõrvakaldeid selle masinaga naljalt ei tee, see auto tahab selgelt, et juht teda kontrolliks ja kontrollile allub ta hästi (Portugalis oli seda ka väga vaja, kuna seal on kõik mägiteed tihedalt jalgrattureid täis ja need kurinahad sõidavad seal reeglina keset teed).

Kui alguses sai märgitud, et Mazda veel timmib seda autot, siis peamiselt käis see just vedrustuse seadete ja intertsi mõjudele vastutöötamise lahendustele. Proovisõidu ajal oli veel tunda pisut ülereageerimist ka tee ebatasasustele. Korraks hangus ka navigatsioonisüsteem, aga auto taaskäivitamine oli abiks. Valmimise viimased väljakutsed, anname andeks.

Kui midagi konkreetset tahta masinale ette heita, siis on on see käigukangi lahendus - P-täheni ehk parkimisrežiimini jõudmine pani nii mõnegi ametivenna kukalt kratsima, ju siis ei ole see inuitiivselt hästi lahendatud (kägukangi tuleb selleks väänata ette ja vasakule).

Kütusekulu peaks täislaetud elektrimootoriga hübriidrežiimil kulgedel olema ligikaudu 1,5 liitrit sajale. Sõidrežiime on autol viis: normal, sport, off-road, towing ja EV.

Mis puutub auto sisemusse, siis oluisemana märgiks ära vast selle, et ekstra ruumi on juurde tekitatud juhi paremale jalale - nii on see gaasi- ja piduri vahel valides märksa loomulikumas asendis. Täispaketi korral on auto sisemuses vähe pindasid, mis ei oleks kaetud pehme nahkpolstriga. Tagaistujate vahele saab seljatoest välja tõmmata mõnusa laia joogitopsihoidja. Kogu olek oli tunnetuslikult lausa mitte-mazdalikult luksuslik, ju siis tuleb hakata sellega harjuma.

Kõik muu mugavus - alates roolisoojendusest ja lõpetades 360-kraadise kaameravaatega on loomulikult tellitavana olemas. Keskkonsooli ekraan on 12-tolline, ka Android Autoga saab nüüd ühenduda juhtmevabalt.

Mazda ise on väga uhke sisemuses kasutatud materjalide ja nende kokkuõmblemise jaapanlike viiside üle - muu hulgas on kasutatud vahtrapuitu, kitsenahka ja ainulaadse tekstuuriga Jaapani tekstiil. Ahjaa, hääli teeb autos 12-kõlariga Bose helisüsteem.

Auto välisdisain on ühelt poolt hoogne ja teisalt soliidne - kõrged ja imposantsed esiosa detailid, mõnusad kaared külgedel ja pigem tagasihoidlik tagumine osa, L-kujuline esitulede valgussignatuur... SUV-e omane kõrge, 17 cm kliirens juurde. Meenutab isegi veidi ühe tuntud Saksa autotootja ühte mudelit. Eriti lahedalt tekib külgedel bumerangi või suurt S-i meenutav hoogne peegelkujutis.

Tegemist on ka ühe kõige kallima Mazdaga. Selle hinnad algavad 50 000 eurost ja kui sinna mugavus- ja juhiabipakette juurde lisada, siis saame kokku enam kui 60 000 eurose lõpphinna. Samas, vaadakem kui palju selles alghinnas sisaldub:

Kokkuvõttes: esmamulje põhjal tundub olevat kindlasti premium klassi kuuluva autoga - ehk et Mazda on võtnud nõuks kindlalt sellesse kategooriasse siseneda. Kas ostjad võtavad omaks sellele kohase kõrge hinna - seda saab näha aasta teisel poolel.

Mazda müüs möödunud aastal üle maailma 150 000 autot ja näitas seejuures ligi 13-protsendist aastast kasvu. Aastaks 2030 on Mazda lubanud muuta minimaalselt 30% oma toodangust elektriautodeks.

Kuidas Mazdal praegu Euroopas läheb? AMTELi viimastel andmetel on jaanuar-märts uute autode müük ELis aastatagusega võrreldes kasvanud täpselt 7 protsenti. Aga jah, ollakse väikesed tegijad: kolme kuuga müüdi ELis 28 709 autot, KIAsid müüdi samas näiteks 109 835 ja Toyotasid 153 193. Mazda ei kuulu ka ühtyegi suuremasse kontserni - aetakse kindlalt oma asja.

Ajakirjaniku sõidukulud tasus Mazda.

Jaga
Kommentaarid