Ajalehe teatel toimetatakse sel nädalal Poolasse koos mürskudega iseliikuvad haubitsad AS-90. Esmalt koolitatakse Ukraina sõjaväelasi nende kasutamiseks välja ning seejärel viiakse AS-90 Ukrainasse, selgitab väljaanne.

AS-90d on võimelised tulistama kuni 25 km kaugusele ja laskma välja kolm mürsku vähem kui 10 sekundiga. See töötati välja 1980ndatel, et asendada USA päritolu liikurhaubitsad M-109 ja brittide endid kerged Abottid. Selle 39-kaliibriline haubits on sarnane Eesti pooltki kasutatava haubitsaga FH-70. Tänapäevaks on see pigem vananenud. Brittidel oli kavatsus panna AS-90le uued 52-kaliibrilised haubitsad, kuid kärbete tõttu jäi see plaan teostamata.

Varem on USA lubanud saata Ukrainale 90 pukseeritavat haubitsat M-777 ja 144 000 mürsku, neli sellist relva koos moonaga annetab ka Kanada. Prantsusmaa annab omakorda Kiievile 12 iseliikuvat suurtükki CAESAR. Eelmisel nädalal teatas Bloomberg, et Holland treenib Poolas Ukraina sõdureid liikurhaubitsale PzH-2000, mida samuti Ukrainale antakse.

Enne seda on Ukraina suurtükiväe põhilised varustajad olnud Poola ja Tšehhi: poolakad on andnud liikurhaubitsaid Gvozdika ja raketiheitjaid Grad ning tšehhid samuti Gvozdikasid ja iseliikuvaid haubitsaid Dana ning raketiheitjaid RM-70.

Jaga
Kommentaarid