Venelased võtsid oma kontrolli alla Dominikaani lipu all sõitva kaubalaeva Azburg ning Libeeria lipu all sõitvate Smarta ja Blue Star-1 meeskonnad – kokku 42 meeskonnaliiget Süüriast, Venemaalt, Bulgaariast ja Ukrainast. 14 süürlast päästeti seejuures ühe teise laeva pealt Mariupoli sadamast laevadega põgeneda püüdes.

Laeva Azburg kapten Serhii Dzõsõak ütleb videopöördumises, et meeskondi kontrolliti põhjalikult Mangushis asuvas filtreerimislaagris ning Venemaa sõjaväelastel ei olnud neile mitte mingisuguseid etteheiteid – neil ei olnud sõjategevusega mitte mingisugust seost.

Sellele vaatamata viibivad nad siiamaani ajutiselt okupeeritud Donetskis Venemaa sõjaväe relvastatud järelevalve all – pidevalt tegeleb nende valvamisega kümme Vene sõjaväelast. Möödunud on juba nädal.

„Nad ütlevad, et kaitsevad meid. Paraku ei ütle nad, kelle eest nad meid kaitsevad," ütleb kapten ja märgib, et bulgaarlased, süürlased ja venelased on juba ammu koju lastud, kolme laeva meeskondi hoitakse aga juba teist nädalat kontrolli all ja nad pole saanud end isegi pesta.

„Keegi midagi meile ei selgita," märgib ta.

Kapteni pöördumisest ei selgu, mis kuupäeval täpsemalt nad kinni peeti.

ÜRO inimõiguste konventsioon keelab tsiviilisikute pantvangi võtmise. Ukraina parlamendi inimõiguste volinik lubas oma tänases Telegrami postituses juhtumiga seoses pöörduda ÜRO poole.

Jaga
Kommentaarid