Ehkki Poola valitsus pole alates Ukraina sõja algusest oma relvasaadetiste sisu afišeerinud, on Poola meedia väidetel võetud Lublinis asuvast laost 100 tanki T-72M1R ning Ukrainasse saadetud. Väidetavalt on Ukrainale toimetatud ka jalaväe lahingumasinaid BMP-1 ning raketiheitjaid Grad.

T-72M1R modifikatsiooni eristavad termopildisihik, passiivsed öövaatlusseadmed, digitaalne sidesüsteem (mis võimaldab tankid lahinguväljal ühtse juhtimissüsteemi alla integreerida), uus elektroonika ja uued roomikud. Ka mootor on algsest variandist võimsam ja varustatud digitaalse käivitussüsteemiga. Osa varustusest on identne Poola Leopard-2 tankidele paigaldatud seadmega.

Ministerstwo Obrony Narodowe

Väliselt eristab T-72M1Ri T-72Ast ja selle eksportvariandist M1 infrapunaprožektori puudumine, mis paigaldatakse tavaliselt kahurist paremale.

Ministerstwo Obrony Narodowe

Tankil on samas puudu dünaamiline kaitse ja laserkiirguse detektor. Samas võimaldavad minimaalsed erinevused T-72M1 versiooniga reservväelastel uuendatud masinad kiiresti omandada. Kindlasti jääb see tehniliselt alla venelaste viimastele T-72 tanki B3 modifikatsioonidele, ent samas on see parem Leopard-1 tankidest, mille saatmist kaalub Saksamaa ja Tšehhi ning Slovakkia sõjaaja varudest võetud T-72M1 tankidest, mida on Ukrainale saadetud.

T-72M1R versiooni loomise peamiseks põhjuseks oli rahapuudus kogu Poola armee T-72de täiemahuliseks moderniseerimiseks. Varem lootsid poolakad oma T-72M1 tanke modifitseerida PT-91 Twardy tasemele, mis umbkaudu vastaksid venelaste T-72Bdele.

Venemaad on Poolast, Tšehhist ja Slovakkiast Ukrainasse saadetud raskerelvad tõsisel vihastanud, venelased lubavad relvasaadetisi rünnata, ent pole seda seni teinud.

Jaga
Kommentaarid