Seekordses taskuhäälingu osas võõrustab saatejuht Sabina Sägi kahte säravat noort, Kaisa Ülvistet ja Marriel Soppi, kes käisid DiscoverEUga Euroopat avastamas. Kumbki neist ei teadnud enne minekut DiscoverEUst midagi, reisipassile kandideerimise küsimustiku täitis ühe füüsikatunni ajal ära hoopis nende klassikaaslane. Loosi tahtel saidki neist kõigist õnnelikud passide omanikud ja juba 2019 suvel mindigi koos reisile, mis tundus veel eriti äge, sest just oli lõppenud ka keskkool.

„Mina ei olnud tegelikult üldse varem reisinud, minu jaoks oli see väga suur seiklus,“ rääkis Kaisa Ülviste. „See tundus nagu märk saatuse poolt, välk selgest taevast: me saime need piletid, ju me siis peame minema,“ lisas Marriel Sopp.

Teekonda kokku pannes püüti kõikide kaaslaste soove arvesse võtta. Kui Marrieli jaoks oli oluline rand ja päike, siis Kaisa tahtis kindlasti ära käia Pariisis. Lõpuks panid nad kõikide soove arvestades kokku marsruudi, mis viis nad Austriasse, Prantsusmaale ja Hollandisse, külastama mägesid, Louvre’i, päris õiget Hollandi juustuturgu ja isegi Disneylandi.

Rahaliselt said noored hästi hakkama. „Sinust endast oleneb, kui hästi sa oskad oma eelarvet planeerida. Meie tahtsime Nice’is peatumiseks oma korterit, aga on ka palju odavamaid võimalusi. Paljud DiscoverEU reisijad ööbivad koos teiste reisijatega ja hoiavad nii kokku. DiscoverEU reisijatele on oma suur kommuun, mis kindlasti aitab,“ rääkis Marriel. „Ja tegelikult käisime me tol suvel natuke tööl ka, et rahaliselt päris jänni ei jääks,“ täpsustas Kaisa.

Reisisellide meelest oli rongiga sõitmine uute maadega tutvumiseks väga hea viis, sest niimoodi nägi maastikke ja linnasid palju paremini kui näiteks lennukiaknast. „Rongis oli isegi vabam õhkkond, leidsime endale tegevust, mängisime kaarte,“ rääkis Kaisa. Kiiresti õppisid nad ka ära, kuidas pikal rongisõidul vastu pidada: tuleb lihtsalt hästi palju magada, kasvõi oma enda kottide peal istudes. Ja reisiväsimus on hea rongiune valemi kõige olulisem osa.

DicoverEU on Erasmus+ programmi tegevus, mis annab 18-aastastele noortele võimaluse sõita üksi või koos kuni nelja sõbraga rongiga tasuta Euroopat avastama. Kaasa antakse ka sooduskaart, mis aitab tasuda öömaja, toidu, spordi- ja kultuurielamuste eest. Reis võib kesta üks päev kuni üks kuu ning täpse marsruudi paneb paika reisisell (ja tema kaaskond) ise.

DiscoverEU kohta saab rohkem uurida veebilehelt www.euroopanoored.eu ja Euroopa noorteportaalist.

1x
00:00
Jaga
Kommentaarid