Suurbritannia tarnib Kiievile 120 soomukit Mastiff ja laevatõrjesüsteemi. Lisaks annab Suurbritannia IMFi kaudu Ukrainale laenutagatisi täiendava 500 miljoni dollari eest.

Briti ajaleht The Times kirjutas juba 3. aprillil, et Briti peaminister Boris Johnson teatas ministritele oma soovist osta ja tarnida Ukrainale laevatõrjerakette.

Ukraina meedia andmetel on tegu laevatõrjerakettidega Harpoon, mis on juba jõudnud Odessasse.

Harpoone toodab McDonnell-Douglas Corporation alates 70ndatest. Need lendavad alla helikiirusel (0,85) Machi. Vaatamata oma vanusele on laevatõrjerakett Harpoon endiselt suurepärane relv.

Harpoon võib rünnata kahel viisil: horisontaalselt, liikudes paralleelselt veega kahe kuni nelja meetri kõrgusel, või manööverdades, tõustes kuni 1800 meetri kõrgusele ja "sukeldudes" sihtmärgile. Teine meetod töötati välja allveelaevade ja väikeste manööverdatavate kaatrite hävitamiseks.

Briti merevägi kasutab sõjalaevadele paigaldatud versioone ning kuna Ukrainal selleks sobivaid sõjalaevu pole, siis ilmselt käib jutt maismaal baseeruvatest raketikompleksidest. Kuna Suurbritannial neid pole ja Euroopa riikidest peaks sellised saama Rumeenia alles 2024. aastaks, siis võib spekuleerida, et britid toimetavad edasi lihtsalt ameeriklaste antud raketikompleksid.

Pärast Krimmi annekteerimist 2014. aastal soovis Ukraina Prantsusmaalt ja Saksamaalt osta laevatõrjerakette Exocet, kuid sakslased ja prantslased keeldusid. Selle pärast hakkas Ukraina välja töötama oma laevatõrjeraketti Neptun, mis oli katsefaasis ning mis relvastusse pole jõudnud.

Suurbritannia on varem lubanud Kiievile ka suurtükiväerelvi. On spekuleeritud liikursuurtükkide AS-90 Ukrainale andmise üle, kuid selles osas selgus puudub.

Jaga
Kommentaarid