Telekanal Rossija 24 lasi eetrisse uudisloo “Ukraina võltsingutest”, kus näidati videot, kus kaks “sõjaväevormis” meest valmistavad väidetavalt ette mannekeeni, et teda Vene vägede poolt tapetud Ukraina elanike pähe esitada.

Videos on näha, kuidas kaks meest – üks kamuflaažjopes, teine ​​lihtsalt rohelises – mässivad teiplinti ümber maas lebava mannekeeni. Pilti saadavad diktori sõnad: "Nii valmistutakse etenduseks – selle sõna otseses mõttes – vaenutegevuseks Ukrainas. Nagu näete, on see üsna lihtne: kaks sõjaväevormis meest mässivad mannekeeni ettevaatlikult teibiga kokku ja maskeerivad selle laibaks. See pole üllatus. Ukraina Telegrami kanalitel ilmub regulaarselt kümneid sarnaste mannekeenidega tehtud võltsinguid."

Rossija 24 näidatud kaadrites on näha Vene kasutaja Telegrami kanali U_G_M vesimärki, mis postitas 6. aprilli hommikul mannekeenist video. "Nii valmistavad Ukraina relvajõud oma lavastatud videoid ette, et karjuda täiel rinnal: "See on Putini süü!", ja siis, nagu Butšas, puistavad nad need mänguasjad mööda Kiievi või Nikolajevi tänavaid laiali," on postituses kirjas. Samal ajal ütleb video kaadri taga meeshääl, võib-olla video autor: "Kutt lendab aknast välja, vaeseke."

Millal Rossija 24 videot mannekeeniga teles näitas, pole päris selge. Kaadrite järgi otsustades oli see eetris umbes kell 6.30, kuid täpne ilmumiskuupäev pole teada. Võib arvata, et tegemist on 7. aprilli hommikuga. Vene Föderatsiooni kaitseministeeriumi esindajad tegid 6. aprilli õhtul avaldusi, mida kuvatakse ekraani allservas.

Veebiplatvormil "Posmotrim" ilmus 7. aprillil Rossija 24 uudissüžee, mille pealkiri on "Ukrainlaste kuritöösid maskeeritakse Vene armee julmusteks", tänaseks on see maha võetud.

Peterburi režissöör Nadežda Kolobajeva lükkas selle peale telekanali väited ümber, teatades, et Rossija 24 kasutatud videos on näidatud hoopis telesarja filmimiseks valmistumist Leningradi oblastis. "20. märtsil filmisime Vsevoložskis oma sarja jaoks aknast kukkumist ja see on meie trikikoordinaator koos assistendiga, kes valmistab Albertikut võteteks ette," kirjutas ta Facebookis.

Režissöör rääkis väljaandele The Insider, et võttegrupp kasutas spetsiaalset kaskadöörimannekeeni, millel on liigendatavad jäsemed, mille külge teibiti neli liitrit võltsverd ja sea sisikond. Sarja autorite plaani kohaselt pidi auto peale kukkuma sarja peategelast kujutav mannekeen. Ettevalmistuse käigus visati nukk alla tõstukilt, kukkudes paiskusid veri ja sisikond erinevatesse suundadesse laiali. Kolobajeva rääkis, et sarja filmiti teise riigikanali tellimusel. "Ja see kanal on seotud Rossija 24ga," ütles Kolobajeva.

Oma sõnade kinnituseks andis Kolobajeva ajakirjanikele fotosid ja videoid võtetest ning avaldas need ka Facebookis. Ühele videole sattus ka kamuflaažiriietes mees, keda näidati Rossija 24 poolt.

Anonüümseks jääda soovinud Rossija 24 töötajad kinnitasid, et nad ei teadnud, et nende poolt näidatud materjal pole filmitud Ukrainas ja neile see video "kõigest toodi".

Jaga
Kommentaarid