Asekantsleri ja majandusministri Robert Habecki ning välisminister Annalena Burbocki poolt Saksa valitsusele esitatud plaan näeb ette umbes 100 tanki andmise Ukrainale. Esialgu oodati antud küsimuses otsust sel nädalal. Nüüd aga leiab liidukantsler Scholz, et Saksamaa peab enne sellise raske sõjatehnika tarnimist ootama ära teiste liitlaste seisukoha. "Usun, et just selles küsimuses oleks tõsine viga, kui Saksamaa mängiks erilist rolli ja järgiks erilist teed," sõnas ta.

NATO välisministrid arutasid kolmapäeval ja neljapäeval sõjalist toetust Ukrainale, kuid ei jõudnud tankide ning teiste raskerelvade tarnimise küsimustes ühisele seisukohale.

Saksa ametnikud on varem välistanud Ukrainale raskerelvade saatmise, vaatamata Berliini ajaloolisele otsusele veebruaris varustada Ukrainat tankitõrjegranaadiheitjatega Panzerfaust-3 ja õhutõrjerakettidega Stinger, põhjendades sellega, et Ukraina sõdurite väljaõpetamine nende kasutamiseks võtaks nädalaid või kuid.

Tänaseks on selge, et sõda kestab tõenäoliselt kauem ja sellest tulenevalt arutletakse läänes Ukrainale raskerelvade tarnimise üle, mida Kiiev on palunud.

Varem teatas Ukraina kaitseminister Oleksi Reznikov, et Ukraina vajab hädasti raskerelvastust eelseisvateks lahinguteks Ukraina ida- ja lõunaosas.

Jaga
Kommentaarid