He Jiankui on teadlane, kes lõi esimesed redigeeritud geenidega lapsed. Selle sammu hinnaks olid tema karjäär ja vabadus.

Pärast kolme aasta pikkuse karistuse kandmist Hiina vanglas vabanes hiljuti Hiina biofüüsik, kelle eksperimendi tulemusel sündisid maailma esimesed redigeeritud geenidega lapsed, vahendab MIT Technology Review.

He Jiankui lõi laineid 2018. aastal, mil ta teatas üldsusele, et on muutnud kehaväliselt viljastatud loodete geene ja siirdanud looted naisterahva emakasse, mis tõi kaasa kaksikutest tüdrukute sündimise. Kolmas muudetud geenidega laps tuli ilmale järgmisel aastal.

Pärast seda, kui rahvusvaheline üldsus eksperimendi hukka mõistis, määrati He koduaresti ja seejärel vahistati. 2019. a detsembris mõisteti ta süüdi Hiina kohtus, kus talle heideti ette eetikanõuete tahtlikku rikkumist ja geenide redigeerimise tehnika hooletut rakendamist inim-viljakusmeditsiinis.

He vabastamist kinnitasid olukorraga kursis olevad isikud; samuti vastas He isiklikult MIT Technology Review’ ajakirjaniku telefonikõnele. „Mul ei ole praegu mugav rääkida,“ teatas He enne kõne katkestamist.

Hiinas Shenzhenis tegutseva Teaduste ja Tehnika Lõunaülikooli juures tegutsev He töörühm rakendas HIV-nakkusele vastuvõtlikkuse vähendamise eesmärgil tüdrukute DNA muutmiseks mitmekülgset geenide redigeerimise meetodit CRISPR.

Seni pole selge, kas He kavatseb Hiinas või mõnes teises riigis teaduse tegemise juurde naasta. Inimesed, kes teda isiklikult tunnevad, kirjeldavad USA-s Rice’i ja Stanfordi ülikoolides õppinud He’d idealistliku, naiivse ja auahnena.

Enne tervishoiueetikaga pahuksisse minekut uskus He, et on loonud uue viisi HIV-epideemia ohjeldamiseks, mille eest võidakse talle omistada Nobeli preemia.

He Jiankui ülestähendused kirjeldavad, kuidas ta eetilisi ja teaduslikke norme eirates tõi maailma redigeeritud geenidega kaksikõed Lulu ja Nana.

CRISPR-beebide“ projekti olemasolu avalikustas MIT Technology Review Hongkongis 2018. a novembris toimunud rahvusvahelise geenide redigeerimise teemalise tippkohtumise eelõhtul. Pärast projekti ilmsikstulekut avaldas He otsekohe YouTube’is mitu videot, milles kuulutas, et kaksikõed, keda ta nimetas Luluks ja Nanaks, on edukalt ilmale tulnud.

Eksperimendile reageeriti terava kriitikaga nii Hiinas kui ka ülejäänud maailmas. Teadlaste hinnangul ei teeninud geenide redigeerimine olulisi meditsiinilisi eesmärke ja võis tekitada tüdrukute genoomidesse vigu.

He kirjeldust tema katsetest ei avaldanud kunagi ükski teadusajakiri. Hiljem õnnestus MIT Technology Review’ toimetusel hankida uurimustöö mustand, mis ühe sellega tutvunud eksperdi osutusel kubises ränkadest teaduslikest ja eetilistest üleastumistest.

Biofüüsik He veetis u kolm aastat Hiina vanglasüsteemis, sh eeluurimisvangistuses kohut oodates. Pärast vabanemist on He juba olnud ühenduses oma teadusvõrgustiku liikmetega Hiinas ja mujal maailmas.

Ehkki vastutus katse läbiviimise eest langes He’le ja teistele Hiina töörühma liikmetele, olid paljud teised teadlased projektist teadlikud ja innustasid seda. Nende hulka kuuluvad nt Rice’i ülikooli endine professor Michael Deem, kes katses osales, ja New Yorgis tegutseva suure kehavälise viljastamise kliiniku juhataja John Zhang, kes kavatses lootegeenide redigeerimise tehnika kaubastada.

Deem lahkus Rice’i ülikoolist 2020. aastal, kuid ülikool pole mitte kunagi avaldanud mingisuguseid tulemusi või selgitusi seotuse kohta imikute „valmistamise“ projektiga. Hetkel väidab Deemi LinkedIn’i konto, et ta töötab enda loodud energeetikanõustamisettevõttes.

On väga ebatavaline, et He Jiankui ja mõned tema kolleegid selle eksperimendi eest vangistati,“ leidis Austraalias tegutseva Alfred Deakini nimelise instituudi aseprofessor ja He eksperimendist pajatava, mitme osalejaga läbi viidud usutlusi hõlmava raamatu „The Mutant Project“ autor Eben Kirksey. „Paljusid tema rahvusvahelistest kaastöötajatest nagu Michael Deem ja John Zang ei ole nende osaluse eest samas projektis karistatud ega isegi ametlikult noomitud.“

Võib öelda, et suures osas ei ole õiglust jalule seatud,“ nentis Kirksey.

He, kellel on naine ja lapsed, maksis ränka hinda. Ta vallandati töökohalt ülikoolis ja kandis karistust kodulinnast Shenzhenist kaugel.

He karistamine paistab olevat pidurdanud edasisi inimloote-genoomide redigeerimise suunalisi katseid, kindlasti vähemalt Hiinas. Ameerika Ühendriikides on sellised katsed sisuliselt keelustatud seadusega, mis ei luba sealsel toidu- ja ravimiametil FDA-l taolisi uuringuid heaks kiita.

Omaette küsimus on õigluse tagamine kolmele katse tagajärjel sündinud lapsele, kelle isikud ei ole avalikustatud. Nende vanemad nõustusid katses osalema seetõttu, et kõigi kolme lapse isadel oli HIV ja Hiinas kehtivate reeglite tõttu poleks olnud võimalik neile muul moel kehavälise viljastamise protseduuri teha.

Veebruaris teatas teadusajakiri Nature, et kaks juhtivat Hiina bioeetikut on kutsunud Hiina valitsust üles asutama uurimisprogrammi CRISPR-laste tervise seiramiseks. Nad nimetasid lapsi haavatavaks sihtrühmaks ja nõudsid geenianalüüside tegemist, selgitamaks välja, kas nende organismides esineb geneetilisi vigu, mida nad võiksid järeltulevatele põlvedele pärandada.