Ukraina õhudessantväe juhatuse postituses kirjutati järgmist: "Täna, 5. aprillil hävitas Ukraina sõjaväe 95. õhudessantbrigaadi tankitõrjerühm Vene armee ründe- ja luurekopteri Ka-52 Alligator."

Videos on näha, kuidas Ukraina õhudessantväelased hävitavad Ka-52 kopteri, kasutades juhitavat tankitõrjeraketti Stugna-P.

Vene armee käsutuses oli enne sõda üle 120 Ka-52 ründekopteri, millest praeguseks sõltumatul hinnangul 11 on kaotatud Ukraina sõjas. Ükski teine kopteri- ja lennukitüüp ei ole kandnud selles sõjas nii suuri kaotusi kui Ka-52.

Ka-52 põhineb 1980ndatel välja töötatud üheistmelisel ründekopteril Ka-50. Kuna luureülesannete täitmiseks läks vaja ka teist meeskonnaliiget, siis hakati looma Kamovi konstruktoribüroos Ka-50 kaheistmelist varianti, mis oma esmalennu tegi 1996. aastal. Rahapuuduse tõttu jäi projekt kümneks aastaks soiku ning seeriatootmiseni jõuti aastal 2008. Ka-52 on kantud Guinnessi rekordite raamatusse kui maailma kiireim seeriatootmisesse jõudnud helikopter.

Lisaks Vene maaväele (ja mereväele) kasutab Ka-52 Alligatorit ka Egiptus oma Mistral-tüüpi kopterikandjatel. Ühe sellise kopteri hind eksporditurul on praeguste hinnangute järgi üle 15 miljoni dollari.

Stugna-P tankitõrjekompleks on välja töötatud Ukrainas varasema kompleksi Skif põhjal. Seda juhitakse laserkiire abil, aga ka distantsilt telekaamera abil. Selle maksimaalne laskeulatus on 5 km ja see on tootja andmetel võimeline läbima kuni 800 mm soomust.

Kui Ameerika Javelini rakett maksab üle 80 000 dollari, siis Stugna-P moon on umbes neli-viis korda odavam.

Jaga
Kommentaarid