Venemaa teenib sel aastal energiaekspordist ligi 321 miljardit dollarit, mis on enam kui kolmandiku võrra rohkem kui 2021. aastal.

Bloomberg kirjutab sellest, viidates Rahvusvahelise Rahanduse Instituudi (IIF) andmetele. IIF-i hinnangul on Venemaal ka rekordiline maksebilansi ülejääk, mis võib ulatuda 240 miljardi dollarini. "Venemaa jooksevkonto ülejäägi suurim päästja näib jätkuvalt kindel. Kui sanktsioonid on kehtestatud, näib, et kõva valuuta sissevool Venemaale jätkub," ütles majandusteadlane Robin Brooks.

Arvutused võivad aga energiaressursside müügiembargo korral täielikult muutuda. Kuid ka ilma selleta on Venemaa eksport ja nafta tootmine juba langemas, Rahvusvahelise Energiaagentuuri prognooside kohaselt võib sel kuul naftatoodang väheneda veerandi võrra.

Paljud Venemaa energiaressursside ostjad otsivad juba alternatiive ja eelistavad uusi tarnelepinguid mitte sõlmida. Samal ajal on Venemaa valmis Indiale oma naftale suuri allahindlusi tegema. Eelkõige pakub Venemaa Uurali naftat allahindlusega kuni 35 dollarit barreli kohta.

Samal ajal on Euroopa suurim majandus Saksamaa vastu sanktsioonidele või poliitilisele survele, mis tooks kaasa täieliku energiakandjate embargo Venemaale.

Märgitakse, et nafta ja gaas moodustasid umbes poole Venemaa ekspordist ning tõi umbes 40% eelmise aasta eelarvetuludest.

Kuigi maksebilansi ülejääk ei päästa Venemaad sügavast majanduslangusest, aitab see toetada valitsuse kulutusi ajal, mil Kremlil puudub juurdepääs rahvusvahelistele kapitaliturgudele.

"Energiakandjate müügist saadavad tulud on Venemaa majanduse päästerõngas, mis aitab leevendada karmide sanktsioonide mõju ja vältida maksebilansi kriisi. Kuid isegi ilma energiaembargota tõuseb inflatsioon taevasse ja Venemaad ähvardab karm majanduslangus," selgitas Bloomberg Economicsi ekspert Scott Johnson.

17. märtsist 23. märtsini 2022 toimunud nädalal vähenes nafta eksport Venemaalt eelmise nädalaga võrreldes enam kui veerandi võrra. Analüütikud usuvad, et osa Venemaa nafta ostjaid on Ukraina sõja tõttu hakanud otsima alternatiivseid pakkujaid.

Jaga
Kommentaarid