The Times'i andmeil on ka Suurbritannia riiklik küberjulgeolekukeskus asunud uurima väiteid, mille kohaselt toimusid enam kui 600 Ukraina veebisaidile tuhanded Hiina valitsuse koordineeritud häkkimiskatsed.

"Riiklik küberjulgeolekukeskus uurib neid väiteid koos meie rahvusvaheliste partneritega," ütles Suurbritannia valitsuse pressiesindaja.

Need väited põhinevad Timesini jõudnud Ukraina julgeolekuteenistuse SBU luureraportitel, milles öeldakse, et Hiina näis olevat invasioonist ette teatatud, sest häkkimiskatsed algasid enne Pekingi taliolümpiamängude lõppu ja saavutasid haripunkti 23. veebruaril, päev enne Venemaa tungimist oma naabrile.

SBU väidetavates raportites märgitakse, et rünnakute sihtmärgid olid ka Ukraina piirikaitsejõud, tuumaenergiainspektsioon ja riigipank ning et katsete eesmärk oli varastada andmeid ja uurida võimalusi kaitse- ja tsiviilinfrastruktuuri tegevuse seiskamiseks.

The Times kirjutab, et SBU luurememod koostas arvatavasti mõni teine ​​riik ning selles on viiteid Hiina luureküberprogrammi CNE kasutamise kohta rünnakutes.

Ukraina julgeolekuteenistus tegi seoses Times'i artikliga eile õhtul avalduse Telegramis ja kinnitas selles, et pole edastanud meediale Hiinast pärit küberrünnakute kohta ametlikku infot.

„SBU-l pole The Timesi avastustega mingit pistmist. Ukraina julgeolekuteenistusel praegu selliseid andmeid pole ja uurimist ei toimu," teatas SBU.

18. märtsil hoiatas USA president Joe Biden oma Hiina kolleegi Xi Jinpingi "tagajärgede eest", kui Hiina annab Venemaale sissetungi ajal materiaalset toetust.

Xi ja Vladimir Putin kohtusid Pekingis taliolümpiamängude alguses veebruaris ja tegid ühisavalduse, milles öeldakse, et kahe riigi vahelistel sidemetel pole piire. Xi ja Putin tegid avalduses ka selgeks, et on NATO edasise laienemise vastu. Varsti pärast seda sagenesid SBU andmetel CNE rünnakud Ukraina sihtmärkidele.

Jaga
Kommentaarid