Austraalia peaminister Scott Morrison teatas, et Austraalia saadab Ukrainale soomukeid Bushmaster. Ta teatas seda 1. aprillil ajakirjanikega suheldes, vahendab ABC. "Me ei saada Ukrainale ainult oma palveid, me saadame ka oma relvi, me saadame laskemoona, me saadame oma humanitaarabi, me saadame kõike seda, mis on vaja, kaasaarvatud oma kuulikindlaid veste ja saadame oma soomusmasinad, oma Bushmastereid," sõnas Morrison. Millal ja kui palju neid saadetakse, ta ei täpsustanud.

Varem, 31. märtsil, esinedes videosilla kaudu Austraalia parlamendiliikmete ees, kutsus president Volodõmõr Zelenskõi Austraaliat saatma Ukrainale Bushmasteri soomukeid ja muid relvi.

Bushmaster on 4x4 soomusmasin, mille töötas välja Austraalia firma Perry Engineering 1990. aastatel. See sõiduk on mõeldud elavjõu transportimiseks, pakkudes kaitset tulirelvade ja maamiinide eest. Teistest analoogsetest masinatest eristab seda suur mahutavus - kuni üheksa võitlejat. Samuti on need Austraalia sõdurite seas hinnatud, kuna on Afganistanis ja Iraagis pakkunud paremat kaitset kui Ameerika-päritolu ASLAV ja M113 soomukid.

Praegusel hetkel on käimas Austraalia õhu-ja maaväe ulatuslik ümberrelvastamine, austraallastel on plaanis loobuda nii 250 ASLAV soomustransportöörist kui ka 50 hävitajast F/A-18. Samas Ukraina armeele kumbki relvasüsteem ei sobiks, kuna eeldaks pikaajalist ümberõpet ja tekitaks raskusi logistika ning hooldusega.


Jaga
Kommentaarid