Hispaania peakontoriga Hipra teatel on vaktsiin on mõeldud tõhustusannuseks täiskasvanutele, kes on varem vaktsineeritud kas mRNA- või adenoviiruspõhise COVID-19 vaktsiiniga. Eesti oludes seega Pfizeri, Moderna, AZ või Jansseni vaktsiiniga.

CHMP otsus alustada vaktsiini hindamisega tugineb esmaste loomkatsete ning täiskasvanutel tehtud kliiniliste uuringute tulemustele. Kliinilistes uuringutes võrreldi vaktsiini tekitatavat immuunvastust ehk antikehade hulka Pfizeri tekitatava immuunvastusega.

„Esialgsed tulemused lubavad eeldada, et vaktsiin võib SARS-COV-2, kaasa arvatud omikrontüve vastu, tõhus olla," teatas Eesti ravimiamet Euroopa kolleegide tegemisi kommenteerides.

Kiirendatud hindamisprotseduur kestab seni, kuni on olemas müügiloa taotlemiseks vajalikud tulemused.

COVID-19 Vaccine HIPRA sisaldab viiruse ogavalgu fragmendist (retseptoriga seonduvast osast) kahte erinevat varianti. Neist üks fragment vastab ogavalgu alfa- ja teine beetavariandile. Ogavalk asub COVID-19 haigust põhjustava SARS-CoV-2 viiruse pinnal ja vahendab viiruse rakkudesse sisenemist. Vaktsiin sisaldab ka immuunvastust võimendavat adjuvanti.

Kui inimesele manustatakse vaktsiini, tunneb inimese organism seal olevad viirusvalgud ära kui „võõrad" ning see algatab immuunvastuse: viirusspetsiifiliste antikehade ja immuunrakkude tekke. Kui inimene hiljem päris viirusega kokku puutub, tunnevad antikehad ja immuunrakud viiruse ära ja suudavad selle kahjutuks teha, ilma et inimene haigestuks.