Paljudes Venemaa piirkondades on tekkinud kontoripaberi puudus, kuna Euroopa tootjad lõpetasid valge paberi ja pleegitatud tselluloosi tootmiseks vajalike kemikaalide tarned. Kokku on 73 Venemaa paberitööstuse ettevõttest 54 kemikaalide puudus, teatas fontanka.ru.

Peamine kemikaalide tarnija oli Soome, kes peatas alates 1. märtsist tarned Venemaale ja Valgevenesse.

Puuduva naatriumkloriti tootmise tehnoloogia on lihtne. Siiski ei ole Venemaal jäänud järele ainsatki seda reaktiivi tootvat ettevõtet, sest selline tootmine muutub kasumlikuks tootmismahtudega 50 000 tonni aastas, Venemaa aastane vajadus on umbes 35 000 tonni. Soome on selles vallas maailma tipp ja kogu Euraasia mandri, sealhulgas ka Venemaa, naatriumkloriti üldtarnija.

Kui selgus, et naatriumkloriti tarned lõppesid, siis hüppasid Venemaal kontoripaberi hinnad järsult lakke. Kaupluste riiulid on tühjad ja spekulandid hakkasid Avitos ja sarnastes ressurssides pakkuma 1500 rubla (pea 20 eurot) eest A4-lehe pakki (pakis 500 lehte).

Eile teatas Arhangelski tselluloosi- ja paberitehas, et imporditud kemikaalide nappuse tõttu hakkab aseainena valgele kontoripaberile tootma pleegitamata paberit.

Jaga
Kommentaarid