Ungari valitsus keeldus lubamast Ukrainale mõeldud relvi läbi oma territooriumi ning keeldub loobumast Venemaa naftast ja gaasist. Otsus tehti Ungari valitsuse sõnul Ungari rahva turvalisuse huvides. Nii teatas Ungari välisminister Peter Szijjarto Facebookis.

"Ukraina president Volodõmõr Zelenskõi kordas eile EL-i peaministrite tippkohtumisel kahte üldtuntud nõuet: lubada relvavedu läbi meie riigi ja samal ajal lõpetada maagaasi ja nafta ostmine Venemaalt. Mõistame, et Ukraina presidendi jaoks on kõige olulisemad ukrainlased, kuid meie jaoks on Ungari ja Ungari rahva julgeolek esmatähtis.

Szijjarto märkis, et Ungari valitsus teeb kõik, et mitte sattuda sõtta. "Seetõttu me ei luba oma territooriumi kaudu relvade vedu Ukrainale. Need lastid oleks sõjaline sihtmärk, mis tuleb hävitada ning me ei taha riskida Ungari inimeste elu ja turvalisusega. Samas teeme takistada ka Ungari rahval sõja hinda maksmast," selgitas ta.

Lisaks teatas ta, et Budapesti ei loobu Venemaa naftast ja gaasist. "Venemaa maagaasi ja nafta tarnete katkestamine muudab Ungari energiavarustuse võimatuks ja toob samal ajal kaasa üldkulude järsu kasvu, mistõttu me ei toeta endiselt energiavarustuse sanktsioonide laiendamist. Peame sellest sõjast eemale hoidma," teatas ta.

Jaga
Kommentaarid