Varem olid USA Türgiga mitteametlikult arutanud võimalust anda S-400 Ukrainale, et aidata tal end Venemaa eest kaitsta.

Erdoğan teatas NATO tippkohtumiselt naastes tehtud avalduses: "Täna oleme samas punktis, millest alguses rääkisime, et S-400 kohta on konsultatsioonid lõpetatud. Teema on meie jaoks suletud."

Türgi ja Venemaa sõlmisid 2017. aastal lepingu S-400 süsteemide tarnimiseks väärtusega 2,5 miljardit dollarit. Washington jättis vastusena Türgi välja F-35 hävitajate programmist ning kehtestas sanktsioonid Türgi kaitsetööstuse juhile Ismail Demirile ja veel kolmele Türgi kõrgele riigiametnikule.

Varasemalt on Nõukogude ja Vene päritoluga õhutõrjekomplekside tarnimisest keeldunud Kreeka, kelle relvastuses on nii pikamaasüsteemid S-300 kui ka lühimaasüsteemid Osa ja Tor. USA üritab veenda Slovakkiat ja Bulgaariat, kuid ka Bulgaaria peaminister Petkov on ameeriklastele vastanud, et tema maa ei saa Ukrainale õhutõrjesüsteeme loovutada. Kuu alguses spekuleeriti ingliskeelses meedias, et Ukrainale saaks tarnida Soome poolt kasutatud keskmaasüsteeme Buk, kuid praeguseks on selgunud, et soomlased on need tänaseks juba utiliseerinud.

Jaga
Kommentaarid