USA töötab välja plaani juhuks, kui Putin siiski otsustab Ukraina vastu tuumarelva kasutada. Selleks pandi Valges Majas kokku spetsialistide meeskond.

Nagu ütles USA administratsiooni kõrge ametnik ajalehele The New York Times, tähendaks igasugune "väikese" taktikalise tuumapommi kasutamine Venemaa poolt – isegi Ukrainas ja mitte NATO liikme vastu – alliansi ja USA jaoks, et "kõik panused on tehtud". Kuid ta keeldus täpsustamast.

Kaitsekomitee esimees, Rhode Islandi senaator Jack Reid hoiatas Venemaad Ukraina vastu massihävitusrelvade kasutamisest, kuna kiirgus võib jõuda NATO territooriumile.

NYT allikas lisas, et Washingtoni ja NATO riikide luure ei ole seni täheldanud Venemaa sõjaväelaste käitumist, mis viitaks Venemaa Föderatsiooni ettevalmistusele tuumarelva kasutamiseks.

Samal ajal on Valge Maja sellekohaste järeldustega ettevaatlik, kuna "kaalul on palju rohkem kui Ukraina".

Läti kaitseminister Artis Pabriks on teatanud, et kui Putin annab sihikindlalt löögi NATO riigi pihta, ei põrku ta mitte ainult alliansi vägedega selles riigis, vaid tõenäoliselt ka Ukraina territooriumil.

Valge Maja on juba koondanud spetsialistide rühma, et hinnata Venemaa Föderatsiooni poolt lähtuvat tuumaohtu ja töötada välja meetmete kogum juhuks, kui selline rünnak aset leiab.

Lisaks uurib Washington meetmeid selleks, kuidas reageerida, kui Putin annab käsu rünnata Ukrainasse liikuvaid abikonvoisid, aga ka vastuseks Venemaa kavatsustele avada rinne Moldovas ja Gruusias.

"Tuumaoht" on tugevnenud pärast venelaste märkimisväärseid ebaõnnestumisi sõjalistes operatsioonides Ukraina vastu. Venemaa presidendi pressiesindaja Dmitri Peskov tuletas 22. märtsil Ameerika ajakirjanikele meelde Venemaa riikliku julgeoleku kontseptsiooni, mis lubab tuumarelva kasutamist, kui riik on ohus. Kaks päeva hiljem teatas Venemaa esindaja ÜROs juba avalikult Venemaa valmisolekust kasutada tuumarelva, kui seda "provotseerib NATO".

Jaga
Kommentaarid