Ameerika Ühendriigid on Türgiga mitteametlikult arutanud võimalust anda Ukrainale üle Venemaal toodetud õhutõrjeraketisüsteemid S-400, et aidata Ukrainal end Venemaa õhurünnakute ja raketilöökide vastu kaitsta.

Viimased kolm nädalat on USA ametnikud ettepanekut Türgi kolleegidega arutanud, kuid ametlikku ettepanekut pole veel tehtud, rääkisid Reutersile allikad. Nende sõnul võidi Vene õhutõrjesüsteemide võimalike tarnete küsimust Ukrainasse arutada selle kuu algul toimunud USA asevälisministri Wendy Shermani visiidil Türki.

Bideni administratsioon on palunud liitlastel, kes kasutavad Vene päritolu relvasüsteeme, sealhulgas S-300 ja S-400, need üle anda Ukrainale. Praegu spekuleeritakse, et oma S-300 patarei Ukrainale võib üle anda Slovakkia, kes saaks Hollandilt ja Saksamaalt asemele USAs toodetud Patriot süsteemid. Slovakkia sai Tšehhoslovakkia lagunemise järel päranduseks S-300 pataljoni, millest rivis veel neljandik. Venemaa on juba ähvardanud S-300 üleandmist takistada. Kreeka, kes samuti Vene süsteeme kasutab, on Ukraina toetamisest keeldunud. Ameerika on sama palve esitanud Bulgaariale, kes on mõista andnud, et ei soovi seda teha.

Türgi võimud ei ole veel kommenteerinud võimalikke läbirääkimisi õhutõrjesüsteemide tarnimise üle. Samal ajal peavad Türgi analüütikud selliste tarnete korraldamise ideed kahetsusväärseks ja soovitavad olla suhetes Moskvaga ettevaatlikud.

Türgi ja Venemaa sõlmisid 2017. aastal lepingu S-400 süsteemide tarnimiseks 2,5 miljardi dollari eest. Washington jättis vastusena nelja S-400 pataljoni ostmisele Türgi poolt türklased uue hävitaja F-35 tootmise programmi partnerite nimekirjast välja ning seejärel kehtestas sanktsioonid Türgi kaitsetööstusele ja mitmele selle juhtidele.

S-400 on võimekam pikamaa õhutõrjekompleks kui S-300. S-400 kompleksi tegelik laskeulatus ei ületa 250 km, näiteks rakettide ja madalalt lendavate sihtmärkide vastu peetakse selle efektiivseks laskeulatuseks 40–50 km.

Jaga
Kommentaarid