„Anname Teile teada, et Telia (ja ka kõik teised TV-teenuse osutajad Eestis) on Tehnilise Järelevalve Ameti ning Rahapesu Andmebüroo nõudel peatanud mitmete venekeelsete telekanalite edastamise. Samuti on osade telekanalite edastamine lõppenud seoses koostööpartneri poolt omavolilise kanalite edastamise ennetähtaegse piiramise või muudel põhjustel koostöö lõppemisega," seisab Telia kirjas.

Eeltoodud põhjustel ei sisaldu Telia TV teenuses alates 31. märtsist 2022 enam järgmised telekanalid ja -paketid:

PBK, REN TV, NTV Mir, Dom Kino, Karussell, Muzõka, Vremja, Telekafe, Bober, NTV Serial, NTV Stil, NTV Pravo, O!, Poehali!, Kinokomedija, Kinoserija, KVN TV, M1-Global, Kuhnja TV, Kinomiks, Nashe Novoe Kino, Rodnoje Kino, Indijskoe Kino, Boks TV, Dom Kino Premium, RTR Planeta, TVCI, RBK, Rossija24, Moja Planeta, Futbol, Ohota i Rõbalka, Usadba, STS, 1+2, TNT Comedy, Pjatnitsa ja Esimene Balti Pakett.

Telekanal Dožd muutub aga alates 31. märtsist TV-teenuse väliseks kanaliks ja seda edastatakse seni kuni võimalik.

Ettevõte andis teada, et muudab ühepoolselt ka TV-teenuse kasutamise lepinguid selliselt, et alates 1. aprillist 2022 ei sisaldu eelnimetatud telekanalid enam Telia TV pakettides ega ole osaks Telia TV teenusest.

Mida peavad kliendid tegema või mida saavad teha ja kuidas mõjutab Vene kanalite kadu pakettide hinda?

„Teie ei pea midagi eraldi tegema, muudatused toimuvad ja kanalid eemaldatakse pakettidest automaatselt. Kanalivaliku muudatus ei mõjuta TV-pakettide hindu," teates ettevõte.

Küll aga pakutakse klientidele võimalust võtta endale kaheks kuuks tasuta uudistekanalite teemapakett, milles sisalduvad kanalid Euronews RUS, CNN International, France 24, BBC World, Deutsche Welle, CNBC Europe, Al Jazeera, Bloomberg TV, Euronews ja alates 21. märtsist ka Yle TV1.

Riigi ettekirjutused puudutavad 23 telekanalit

Riik on Eestis seni andnud korralduse peatada 23 Venemaa telekenali edastamine siinsetele klientidele.

TTJA 24. veebruari ettekirjutuse kohaselt oli keelatud Eesti territooriumil taasedastada telekanaleid RTR Planeta, NTV Mir ja NTV Mir Baltic, Rossia 24, Belarus 24 ja TV Centre International (TVCI). Hiljem pandi pidur ka kanali RBK edastamisele.

Põhjuseks tõi TTJA toona asjaolu, et neis kanalites esitati „Vene presidendi kõne või selle osa kontekstis, millega õhutatakse vaenu ukrainlaste vastu ja õigustatakse rahvusvahelise õiguse rikkumist ning sõjalist rünnakut". See näitamine aga kahjustas ühiskonna turvalisust ja riigi julgeolekut.

Telekanal RBK oli esimest sulgemiste ringist välja jäänud. „RBK osas on meile tulnud mitmeid vihjeid ning kolleegid on võtnud töösse sealse sisu vaatluse ja analüüsi. Kuid nagu varasemalt öeldud, monitoorime praegu aktiivselt ka teisi venekeelseid telekanaleid," ütles Fortele TTJA pressiesindaja mõne päeva eest.

Teiseks on mitmed kanalid otsustanud Eestis sulgeda rahapesu andmebüroo. Nendeks on Pervõi kanal, 5TV (Petersburg - Channel Five), CTC Media, REN TV ja Kanal 78, Дом кино, Дом кино Премиум, Музыка Первого, Время, Телекафе, Бобёр, О!, Поехали!, Победа, Катюша ja Карусель.