Washington nõustus õhutõrjesüsteemide üleandmisega Ukrainale pärast skandaali, kui Ameerika president pani väidetavalt isiklikult veto Ukraina relvajõududele Poola hävitajate MiG-29 andmisele, et mitte Venemaad provotseerida. Jutt käib nõukogudeaegsetest õhutõrjeraketisüsteemidest: mobiilsetest lühimaasüsteemidest Osa, pikamaasüsteemidest S-300 ja õlalt lastavatest lühimaa õhutõrjesüsteemidest Strela-3.

Relvi on pakkunud NATO partnerriigid, ilmselt Poola ja Slovakkia. Praegu pole veel selge, kuidas need süsteemid Ukrainasse viiakse.

Samuti on BBC teatanud, et Suurbritannia saadab ukrainlastele oma uusimad lähimaakompleksid Starstreak. Suurbritannia on Ukrainale andnud juba 3615 tankitõrjerelva ja tarnib peagi väikese partii Javelini tankitõrjerakette, teatas Briti kaitseminister Ben Wallace.

Starstreak on Briti kaasaskantav õhutõrjeraketisüsteem, mis on mõeldud madalalt lendavate vaenlase helikopterite ja lennukite hävitamiseks. Starstreaki peetakse maailma kiireimaks lähimaa õhutõrjeraketiks, see liigub kolmekordsel ülehelikiirusel. Starstreak suudab tabada õhusihtmärke kuni 5 km kõrgusel.

Lisaks teatas USA president Joe Biden kolmapäeva õhtul, et USA annab peagi Ukrainale üle miljardi dollari väärtuses kaitseabi, muu hulgas 800 õhutõrjesüsteemi ja 9000 tankitõrjesüsteemi, droone, 7000 käsirelva ja 20 miljonit ühikut laskemoona käsirelvade tarvis.

Jaga
Kommentaarid