„Tänaseks oleme saanud üle 40 teate finantssanktsioonide kohaldamisest," ütles täna õhtul Fortele rahapesu andmebüroo juht Matis Mäeker.

Tema sõnul tulevad peamiselt teated tehingute kinnipidamisest pankade tegevuses, kes on ka seaduse mõistes erikohustusega isikud. On ka mõned teated krüptoraha tehingute tagasilükkamisest või vara külmutamisest.

Matis Mäekeri sõnul tehingute suurus ja sisu ajas kasvab - lähtuvalt sellest, kuidas rakendatakse ja kohaldatakse uusi sanktsioone ning tehakse kontrollitoiminguid nende üle.

Rahapesu Andmebüroo saatis 4. märtsil kõigile Eestis registreeritud virtuaalvääringute teenuse pakkujatele märgukirja, milles juhib tähelepanu asjaolule, et mitmed Venemaa krediidiasutused on sanktsioonide tõttu eemaldatud SWIFT maksete süsteemist, mistõttu võib tekkida sanktsioneeritud isikutel tehingute tegemisel suurem huvi nende teenuse kasutamiseks.

Seetõttu nõuab Rahapesu andmebüroo virtuaalvääringu teenusepakkujatelt klientide riskiskoori süsteemi parameetrite üle vaatamist ning tugevdatud hoolsusmeetmete kohaldamist uute klientide kui olemasolevate klientide tehingute suhtes.

„Rakendada kõigi Venemaa ja Valgevene kodanike, residentide ja juriidiliste isikutega kliendisuhte loomisel tugevdatud hoolsusmeetmeid," - nii kõlab üks lause RABi juhi Matis Mäekeri kirjast.

Kõik finantssanktsioonid, mis kehtestatud pärast Venemaa agressiooni algust Ukraina vastu, on leitavad siit. Nende alusel on piiratud ka enam kui 10 Venemaa telekanali näitamine Eestis.

Jaga
Kommentaarid