Maailma naisautoajakirjanike ühendus WWCOTY (Women’s World Car of the Year) on oma kohtunikekogu paari aastaga kahekordistanud. Viielt kontinendilt on ühendusega nüüdseks liitunud 58 ajakirjanikku, neist 2022. aasta autot hääletas 56. Eestit esindab WWCOTY-s Ylle Tampere.

Senisest avatum ja selgem hääletussüsteem

WWCOTY hääletamise protsess on läbinud mitmeid uuendusi ja on senisest kaasavam. 2021. aasta oktoobris koostati ühiselt eelvooru nimekiri, kuhu iga žürii liige sai kirja panna kõik märkimisväärsemad uudismudelid ja nii jõudsid esialgsesse loetellu ka mitmed Euroopas täiesti tundmatud autod, peamiselt Hiinast ja Indiast. Osa mudeleid on eri maailmajagudes müügil eri nimede all, nii venis mõnegi kandidaadi nimelahter hiiglapikaks.

Edasi nimetas esinduskogu sõidukid, mille seast tuli kõigil hääletajatel lõppfinaali saata omad lemmikud eri kategooriates: linnaauto, perele sobiv SUV, suur SUV, pereauto, sportauto, 4×4. Ka sellest nimekirjast võis leida eurooplastele tundmatuid mudeleid.

4×4 kategooria lisati valikutesse 2021. aastal pärast pikki arutelusid: nimelt on Austraalias ja USA-s ning üha rohkem ka Euroopas kasvamas 4×4 sõidukite populaarsus. Kuna kaasaegne krossover/linnadžiip ja 4×4 ei ole hästi võrreldavad sõidukid, otsustatigi “kastikad” ja maasturid populaarsetest džiibitaolistest eraldi lüüa.

Kõva rebimine superfinaalis

Žürii punktide alusel selgusid kategooriate võitjad, ja need omakorda moodustavadki superfinaali kuuiku, kus omakorda uue punktiringiga valiti välja üldvõitja. 2022. aastal saab naiste aasta auto tiitli Peugeot 308. Ühtlasi on Peugeot 308 ka parima linnaauto karika omanik.

Konkurents oli tänavu erakordselt tihe, seljavõitu ei tulnud. Peugeot 308 seisis superfinaalis vastamisi mitme maailmas hitt-toote staatusesse tõusnud mudeliga:

“Tänavune hääletamine oli tasavägisem kui iial varem,” rääkis WWCOTY president Marta Garcia. “Kohtunike ees oli raske valik, sest iga superfinalist on ju ühtlasi ka oma segmendi võitja,” lisas Garcia.

Võitja pälvib kõikjalt rohkelt kiidusõnu

WWCOTY asutaja ja aupresident Sandy Myhre Uus-Meremaalt kirjutab, et Peugeot 308 täidab kõik kasutaja ootused: “See pakub kõike, mida sa autolt oskad oodata. Seda on hea juhtida ning on raske uskuda, et auto kapoti all on vaid 1,2-liitrine jõuallikas.”

Seda, mida oli kohtunikel ja Eesti esindajal Peugeot 308 kohta öelda, saad lugeda lähemalt tasuta portaalis Accelerista.com.