Visa veebisaidil avaldatud teadaandes lubab ettevõte, et teeb koostööd Venemaa partneritega, et "lähipäevadel kõik tehingud peatada". Mastercardi pressiteade sisaldab samuti sõnumit tegevus peatada ja selles märgitakse otsus ei tulnud kergelt, kuna Venemaal ollakse tegutsetud juba 25 aastat ja riigis on palgal üle 200 töötaja.

Mõlemad ettevõtted selgitavad, et Venemaa pankade väljastatud Mastercardi või Visa kaartidega tehtud tehingud ei tööta väljaspool Venemaad. Väljaspool Venemaad asuvate pankade väljastatud kaardid ei tööta aga omakorda Venemaa kaupmeeste ega sularahaautomaatide juures.

"Kahetseme otsuse mõju meie hinnatud kolleegidele ja klientide, partnerite, kaupmeeste ja kaardiomanike kohta, keda teenindame Venemaal. Ent see sõda ja jätkuv oht rahule ja stabiilsusele nõuavad, et me reageeriksime vastavalt oma väärtustele," sõnas Visa juhatuse esimees ja tegevjuht Al Kelly.

Bloomberg märkis siiski, Venemaal välja antud Mastercardi ja Visa kaartidega saab küll toodete ja teenuste eest tasuda, kuid tehinguid ei töötle kumbki finantsettevõte - sellega peab tegelema hakkama Venemaa riiklik maksekaartide süsteem (NSPK).

Visa ja Mastercardi otsus tuli üsna pea pärast seda, kui Ukraina Volodõmõr Zelenskõi oli kohtunud USA seadusandjatega ja nende tegevuse külmutamist palunud.

USA ja Euroopa Liit on jätnud mõned Venemaa pangad välja ülemaailmsest finantssüsteemist SWIFT, osade Venemaa klientide jaoks ei tööta Apple Pay ja Google Pay, eile lõpetas oma tegevuse Venemaal PayPal, tehnoloogiaettevõtetest on oma tegevust venemaal piiranud Samsung, Microsoft, Apple, Google ja paljud teised.

Värskelt laekunud info kohaselt teatas eile ka IBM, et on lõpetanud oma toodete müügi Venemaa:

Jaga
Kommentaarid