Roskomnadzoris selgitus on, et sellised meetmed võeti kasutusele vastusena juurdepääsu piiramisele Venemaa meediale. Viimastel päevadel on Facebookis juurdepääs piiratud telekanali Zvezda, RIA Novosti, Sputniku, Russia Today, samuti Lenta.ru ja Gazeta.ru väljaannete kontodele.

Venemaa on 25. veebruarist seganud Twitteri ja Facebooki tööd Venemaal. Varem on Facebooki korduvalt trahvitud, kuid selle emafirma Meta asepresident on teatanud, et sotsiaalvõrgustik Roskomnadzori korraldusel piiranguid ei tühista.

Seadus, mis lubab välismaiseid veebisaite blokeerida, koostati 2020. aasta lõpus. Selle heaks kiitmisel teatasid Riigiduuma saadikud, et kavatsevad võrgus tsensuuri vastu võidelda.

Vaid ühe päeva jooksul, 4. märtsil blokeeris Roskomnadzor Venemaal Radio Svoboda, Ameerika Hääle, Meduza, Deutsche Welle ja BBC saidid.

Põhjuseks oli nende Ukraina sõja kajastus, mida Venemaa võimud keelduvad sellisena tunnistamast. 4. märtsil võttis Riigiduuma kiirkorras vastu seaduseelnõu, mis kriminaliseerib Vene armee kohta valeandmete levitamise.

Pärast seda otsustasid Novaja Gazeta ja The Bell konflikti kajastamise lõpetada ning BBC Venemaa teenistus teatas, et selle ajakirjanikud asuvad tööle väljastpoolt riiki.

Jaga
Kommentaarid