„Need ettevõtted peavad arvestama sanktsioonidega seotud piirangutega, mis muu hulgas hõlmavad piiranguid suhtluses teatud krediidiasutustega ja krediiditoodetega – ka pikaajaline ettemaks kaupade või teenuste eest võib mõnel juhul minna sanktsioonidega vastuollu. Lisaks piirangud toodete ja teenuste pakkumise osas sanktsioneeritud isikutele või teatud sektorites," ütles Fortele Rahapesu Andmebüroo esindaja Õnne Mets.

Ta rõhutas, et juhul kui finantssanktsiooni subjekt omab tehnoloogiavaldkonna tütarettevõtteid Valgevenes või omab internetiplatvormi, siis ka sellise teenuse osutamise puhul tuleks kohaldada finantssanktsiooni.

Metsa sõnul tuleb arvestada ka sellega, et mitmed eraõiguslikud ettevõtted on seadnud kauplemise ja teenuste osutamisega Venemaa ja Valgevene isikutele sanktsioonidest karmimaid piiranguid. Seetõttu tuleks jälgida ka tarneahelas oma peamiste partnerite kehtestatavaid reegleid, et vähendada negatiivseid üllatusi.

„Rõhutame siinkohal, et sanktsioonide kohaldamine on kõikide isikute – nii üksikisikute kui ka juriidiliste isikute – kohustus. Praeguses situatsioonis tuleb arvestada asjaoluga, et sanktsioone võib lisanduda iga päev või isegi mitu korda päevas. Seega võib täna lubatud olnud tegevus olla homme juba sanktsioonide tõttu keelatud," märkis Mets.

Eile teatas Eesti sõiduvahendusettevõte Bolt, et lõpetab oma tegevuse Minskis. Valgevenes jätkab esialgu tegevust Eesti tehnoloogiaettevõtte Helmes tütarettevõte Helmes Bel, mille juht selgitas ühismeedias, et teeb seda sealsete töötajate huvides.