Forte uuris Tallinna hambaarstidelt, kuidas käib klientide „lüpsmine" ebaausate kollleegide poolt. Kuna hambaarstidel pole kombeks oma kolleegide tööd klientide ees arvustada või kritiseerida, siis palusid nad anonüümsust. Paljude erinevate skeemide hulgas, mida hambaravipetturid kasutavad, on kõige levinumad pettuse tüübid järgmised.

Skeem nr. 1: arst ravib olematuid haigusi


Ilmselt kõige sagedasem ja lihtsam moodus kliendi tüssamiseks. Kaariese pähe võidakse esitada tavalist pigmendilaiku, mis ei vaja üldse ravi. Parodontiidi puhul, mis nõuab kallist, pikka ja keerukat ravi, võivad nad pakkuda hambakivi, mida saab eemaldada ühe ultrahelipuhastuse seansiga hügienisti juures. Sageli kasutavad arstid sellistel juhtudel patsientide hirmutamist, sest paanikaseisundis on neid lihtsam tüssata.
HAMBAKIVI

Kuidas ennetada? Paluge arstil näidata kahjustatud hammast vähemalt stomatoloogipeeglist. Kuid parem on, kui kliinikus on suusisene videokaamera, mis annab kuni 56-kordse suurenduse. Sel juhul näete hõlpsasti oma kaariese väikseimaid detaile või vana plommi äravajumist. Kui arst ei ole nõus täiendavate uuringutega, hakkab hirmutama ja nõuab viivitamatut ravi, on parem minna teise hambaarsti konsultatsioonile.

Skeem nr 2: hambaarst paneb kerge diagnoosi asemel tõsisema diagnoosi


Näiteks võib arst diagnoosida kaariese asemel pulpiiti või parodontiidi.

PARODONTIIT

Kuidas ennetada? Ainus väljapääs on parandada oma teadmisi hambaravist: lugege vähemalt kõige sagedamini esinevate hambahaiguste sümptomitest. Näiteks äge, kuid lühiajaline valu peale magusa söömist või sama reaktsioon külmale õhule on märk tõsisest kaariesest. Alati ei ole sel juhul vaja närvi eemaldada. Aga kui hammas valutab väga tugevasti, ei lase magada, hamba peale vajutada on valus ning reaktsioon magusale ja külmale kestab väga kaua, siis on suure tõenäosusega tegemist pulpiidiga ja närv tuleb eemaldada.

Skeem nr 3: arst vahetab põhjuseta vanu plomme või eemaldab hamba ilma näidustuseta implanteerimiseks


Kuidas ennetada? Vanad plommid vajavad vahetamist ainult siis, kui need on kaotanud tiheduse või on ära vajunud. Implantaatide paigaldamine on näidustatud ainult hamba puudumisel, kuid kui hambaid saab ravida, siis tuleb igal juhul säilitada. Hea arst püüab hammast taastada, isegi kui sellest on järel vaid üks sein. Tänapäeval on selleks kõik võimalused.

Ka osades Eesti kliinikutes pakutakse juba tarkusehammaste päästmist - selle puhul on küsimus maitses: kes tahab võib selle atavismi endal säilitada, aga paljud hambaarstid soovitavad tarkusehambaid juba enne probleeme eemaldada.

Skeem nr 4: arst määrab mittevajalikud protseduurid ja kulukad materjalid


Kuidas ennetada? Küsige üle kogu teave, mida arst teile annab, ja esitage täpsustavaid küsimusi. Veelgi parem, õppige ise hambaravi elementaarseid põhitõdesid.

PULPIIT

Siis on selge, et pulpiidi raviks pole vaja teha panoraampilti, mida on vaja ainult proteesimisel, ega kallist 3D kompuutertomograafiat, mis on vajalik ainult implanteerimiseks. Ja hammaste valgendamine enne breketite panekut tähendab raha tuulde viskamist, kuid remineraliseerimine (emaili tugevdamine), vastupidi, aitab kaitsta hambaid kaariese eest.

Skeem nr 5: teenuse osutamise järel osutub hind tunduvalt kõrgemaks, kui algselt kokku lepitud


Kuidas ennetada? Küsige oma arstilt selgitust. Võib-olla tõesti nõudis ravi rohkem kulutusi, kui algselt planeeritud. Aga siis peab hambaarst selgitama, mis selle põhjustas. Põhjendagu oma vastust uuringute andmete ja muu objektiivse infoga (näiteks kasutatud materjalidest). Vastasel juhul makske sama palju, kui teilt algselt küsiti.

Skeem nr 6: arst teeb sissekanded tagantjärele ja võltsib andmeid


Näiteks kirjutab arst kontrolli käigus toimingud, mida ta ei teinud, või liialdab kuludega. On teada juhtum, kus arst võttis patsiendilt näiteks raha kuue hambakanali puhastamise eest, kuigi neid pole rohkem kui neli. Samuti võivad petturarstid panna mitte samu implantaate ja kasutada materjale, mis olid hinnakirjas märgitud, vaid kasutada odavamaid. Venemaalt, Valgevenest ja Ukrainast Eestisse asunud hambaarstidega on probleem, et nad võivad kasutada odavaid materjale ja instrumente, mida nende kodumaal on lubatud kasutada, Eestis ja teistes Euroopa Liidu maades ei loeta aga kehtivatele nõuetele vastavateks.

Kuidas ennetada? Lihtsalt kontrollige kõike nagu audiitor. Uurige hoolega lepinguid ja kviitungeid, kui vaja ja kahtlete, siis nõudke pakendeid ja kontrollige, kas karbil märgitud seerianumbrid ühtivad lepingus ja haiguslukku kantuga. Kui te ei saa selle ülesandega ise hakkama, pöörduge mõne teise hambaarsti poole. Pildistage oma suus sisemust enne ja pärast mis tahes protseduuri. Kui midagi läheb valesti, võivad need olla tõendiks meditsiinilise vea (või pahatahtlikkuse) kohta.