Saatejuht Kristjan Hirmol oli seekord külas TalTechi loodusteaduskonna dotsent Katrin Laos, kes on nii toidu- ja biotehnoloogia bakalaureuseõppekava kui ka toidutehnoloogia ja -arenduse magistriõppekava programmijuht.

„Hetkel on mul käsil projekt, kus uurin teatud tüüpi valke, mis takistavad jää kristalliseerumist. Minu huvi on vaadata, kuidas neid valke saaks kasutada külmutatud toiduainete kvaliteedi tõstmiseks,” kirjeldab ka ise tehnikaülikoolis õppinud Katrin Laos oma spetsialiseerumist.

Eestlaste toidulaua kohta ütles Laos, et viimase paarikümne aasta jooksul on meie toidud muutunud tervislikumaks. „Pidevalt tehakse uuringuid, kuidas mingid lisandid meie tervist mõjutavad. Praeguseks on leitud, et kiudained mõjutavad meie mikrobioomi, mis omakorda mõjutab seda, kui terved me oleme, ja seetõttu lisatakse toitainetesse rohkem kiudaineid. Ka inimesed ise muutuvad teadlikumaks ja nõuavad toidutootjatelt järjest tervislikumaid tooteid.”

Laose sõnul juhtub väga sageli ka seda, et toidutootjad neilt mingis küsimuses abi paluvad. Väga palju on käimas erinevaid toiduga seotud projekte koostöös nii Eesti kui ka välismaa ettevõtetega. „Väiksemad ettevõtted soovivad pigem tootearenduslikku nõu, suuremad ettevõtted aga juba keerukamaid lahendusi sälivusaja või kvaliteedi tõstmisel.”

Saatejuht uuris, mis lahendustega toidu säilivusaega siis võimalik pikendada on? „Võtame näiteks temperatuuri. Meie tudengid on käinud poodides külmkappide temperatuure mõõtmas, mis kahjuks ei vasta tootja poolt etteantud temperatuuridele ja seetõttu ei säili toit nii kaua, kui võiks. Tegelikult nii lihtne lahendus nagu kindla temperatuuri hoidmine aitab toidul pikemalt säilida,” ütles Laos.

Kuidas tulla õppima Tallinna Tehnikaülikooli?
  • Esita avaldus lehel sais.ee.
  • Kui oled ületanud lävendi, oled järgmisest õppeaastast TalTechi oodatud. Õppima tulemise pead kinnitama hiljemalt 15. juulil, kuid võid kinnitada ka kohe.
  • Kui su eksamitulemused on allpool lävendit, saad parandada eksamitulemust ülikooli eesti keele või matemaatika katsel juunikuus.
  • Täpsem info aadressil teejuht.taltech.ee.

Kuula lähemalt järgnevast saatest:

1x
00:00

Jaga
Kommentaarid